USEIN KYSYTTYÄ AIHEESTA

Botox

Yleistä

​​BOTULIINI on lihaksia rentouttava reseptilääke, jota käytetään sairauksien hoidossa ja esteettisissä toimenpiteissä. Sen vaikuttava aine on A-tyypin botuliinitoksiini. Esteettisissä hoidoissa botuliinitoksiinia pistetään useimmiten lihakseen, joskus myös ihoon.

Botuliinihoito toimii estämällä hermoimpulssien pääsyn niihin lihaksiin, joihin pistos on annettu. Kun lihasten supistuminen vähenee, lihaksen päällä oleva iho suoristuu.

Botuliini-valmisteen teho häviää hoitoa seuraavien kuukausien kuluessa. Kun teho lakkaa, hermoimpulssit pääsevät jälleen lihaksiin ja lihakset alkavat supistua normaalisti. Myös juonteet ja muut esteettiset ongelmakohdat tulevat tällöin esille, ellei hoitoa uusita.

​​Neuromodulaattori- eli BOTOX-hoitoja voivat tehdä Suomessa ammattiaan harjoittamaan oikeutetut lääkärit, hammaslääkärit tai laillistetut terveydenhuollon ammattihenkilöt. Kun hoidon tekee esimerkiksi sairaanhoitaja, hänen on tullut saada botuliinitoksiinin pistämistä koskevaa koulutusta. Lisäksi hänellä tulee olla laillistetun lääkärin tai hammaslääkärin myöntämä kirjallinen lupa hoitojen antamiseen. Hoidot tulee tehdä terveydenhuollon toimintayksikössä lääkärin tai hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena.

BOTOX-hoito tehdään botuliinitoksiinilla. Osaamattomissa käsissä ja väärin käytettynä se on hengenvaarallinen myrkky. Terveydenhuollon ammattilaisen käsissä ja oikein annosteltuna se on hyvää tekevä lääkeaine. Annostelu määrittää sen, onko aine myrkky vai hyödyllinen kemikaali.

Kun lääkäri hoitaa potilaan terveysongelmia botuliinitoksiinilla, yhdessä hoidossa saatetaan käyttää useita satoja yksikköjä BOTOXia. Esteettisiä hoitoja tehtäessä annostus aluetta kohti on keskimäärin vain noin 20 yksikköä (Botox®). “Määrä tekee myrkyn” on toksikologian kuuluisin peruslause.

Botuliinitoksiinihoitoa ei tarvitse pelätä, kun hoidon tekee jatkuvasti kouluttautuva ammattilainen.

​”Allein die dosis macht das ein ding kein gift ist.” (Paracelsus)

BOTOX ei ole täyteaine vaan lihasrelaksantti. Sen toiminta perustuu lihasten väliaikaiseen rentouttamiseen. Täyteaineet toimivat nimensä mukaisesti täyttämällä ja täyteläistämällä.

Kaikkiin esteettisiin hoitoihin liittyy riskejä. Esteettisessä tarkoituksessa tehtävän botuliinihoidon riskit ovat erittäin vähäisiä. Mahdolliset haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä.

Ohimenevät haittavaikutukset ilmenevät yleensä muutaman ensimmäisen päivän aikana hoidosta. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat päänsärky, silmäluomen roikkuminen, ihon punoitus, ihon kireys, paikallinen lihasheikkous, kasvokivut, puutuminen ja pahoinvointi.

Muut haittavaikutukset voivat liittyä injektointiin (turvotus, punoitus, kipu, polte, pistely ja turvotus). Haittavaikutuksia, jotka liittyvät mahdollisesti toksiinin leviämiseen etäälle injektiokohdasta ja jotka voivat olla vakavia, on raportoitu botuliinitoksiinin kohdalla hyvin harvoin (esim. lihasheikkous, puhe- tai nielemisvaikeudet tai keuhkokuume).

BOTOX-hoitoja säädellään Suomessa tarkemmin kuin täyteainehoitoja. Luultavasti tämän vuoksi moni kuluttaja pitää täyteainehoitoja turvallisempina kuin BOTOX-hoitoja.

Botuliinitoksiinihoitoihin liittyy kuitenkin paljon vähemmän sivuvaikutuksia ja komplikaatioriskejä kuin täyteainehoitoihin.

Moni lääkäri ja sairaanhoitaja pitää huolestuttavana nykytilannetta, jossa täyteainehoitoja voi tehdä kuka vain. Useiden ammattilaisten mielestä täyteainehoitoja tulisi valvoa vähintään yhtä huolellisesti kuin botuliinitoksiinihoitoja.

​​Tyypin A botuliinitoksiineilla on eri kauppanimiä, kuten Botox®/Vistabel, Xeomin®/Bocouture ja Dysport®/Azzalure.

Vaikuttava aine on kaikissa valmisteissa sama. Tutkimuksen mukaan kaikki valmisteet toimivat yhtä hyvin, kun ne annostellaan oikein ja ohjeenmukaisesti.

Esteettinen botuliinihoito

​Viralliset esteettiset hoidonaiheet:

  • kulmien välinen huoliryppy (”sibeliusryppy”)
  • otsan vaakarypyt
  • silmäkulmien naururypyt (”harakanvarpaat”)

Virallisten hoidonaiheiden lisäksi botuliinihoito sopii monen muunkin esteettisen vaivan korjaamiseen. Kun BOTOXilla hoidetaan esimerkiksi keski- ja alakasvojen ongelmakohtia, puhutaan botuliinitoksiinin off label -käyöstä.

​Botuliinitoksiinin off label -käyttökohteita on runsaasti, ja niitä kehitetään jatkuvasti lisää. Suomessa yleisimpiä off label -käyttökohteita ovat seuraavat:

  • ylähuulen punaosan nosto (”lip flip”)
  • kulmien nosto
  • ienhymyn hoito (”gummy smile”)
  • nenän ryppyjen korjaus (”bunny lines”)
  • suupielien kääntö ylöspäin
  • ylähuulen pystyryppyjen häivytys (”tupakkarypyt”)
  • leuan muotoilu
  • kaulan nuorennushoito
  • kasvojen kavennus (”V-shaping”)
  • Nefertiti Lift
  • mikrobotox

​BOTOX on lihaksia rentouttava lääke. Sitä ei pistetä huuliin. Huulten muotoa ja kokoa voidaan muuttaa täyteaineilla, joiden raaka-aine on hyaluronihappo. Toisaalta Botox Lip Flip -hoidolla on mahdollista vyöryttää ylähuulen punaosaa esille kevyesti. Tällöinkään botuliinitoksiinia ei pistetä huuliin vaan huulia ympäröivään lihakseen.

Otsan vaakajuonteet eli horisontaaliset juonteet johtuvat frontalis-lihaksista. Nämä lihakset liikuttavat kulmakarvoja ylös ja alas.

Ikääntyessä iho veltostuu ja otsan ihoon alkaa ilmestyä juonteita. BOTOX-hoito on tehokkain hoitomuoto otsan vaakajuonteisiin. Hoito rentouttaa otsan lihakset, jolloin otsaa ei pysty liikuttamaan samalla tavalla kuin ennen. Otsan iho pysyy paikallaan ja juonteet silottuvat.

Otsan vaakajuonteita hoidettaessa on myös mahdollista kohottaa kevyesti kulmia asiakkaan näin halutessa.

Kulmakarvojen väliin saattaa ilmestyä pystyryppyjä, joita meillä Suomessa kutsutaan myös sibeliusrypyiksi tai huolirypyiksi.

Kun hoito halutaan kohdistaa huoliryppyihin eli ns. sibeliusalueelle, botuliinitoksiinia annostellaan kulmien välissä olevaan procerus-lihakseen sekä kulmakarvojen päällä oleviin corrugator-lihaksiin. Näiden lihasten rentoutuessa kulmien kurtistelu loppuu.

Aina yksi BOTOX-hoitokerta ei riitä. Jos ihoon on syntynyt vaurio kulmien kurtistelusta, hoito voidaan joutua toteuttamaan muutaman kerran peräkkäin ennen kuin juonteet siliävät kokonaan.

Sibeliusalueen ryppyjä hoidetaan joskus myös täyteaineilla, mutta kyseessä on riskialueen täyteainehoito, joka on syytä jättää lääketieteen ammattilaisen tehtäväksi. Täyteainehoito voi korvata botuliinitoksiinikäsittelyn tai toisaalta täydentää BOTOX-hoitoa silloin, kun rypyt ovat syviä eikä pelkkä botuliinitoksiini enää riitä.

Silmäkulmien ulkonurkkien juonteita kutsutaan harakanvarpaiksi tai naururypyiksi. Neuromodulaattori- eli BOTOX-hoito tehoaa hyvin näihin juonteisiin.

Silmäkulman naururyppyjä hoidettaessa rentoutetaan orbicularis oculi -lihas, joka on ympyrän mallinen lihas silmän ympärillä. Kun lihas rentoutuu, juonteet silottuvat. Hoito on mahdollista tehdä myös niin, että kulmakarvan ulkonurkka kohoaa kevyesti, mikä tekee katseesta avaramman.

BOTOX-hoidolla silmiä voidaan myös suurentaa kevyesti. Tiettyjä lihaksia rentouttamalla silmät avautuvat hiukan tavallista enemmän.

Raskaat kulmat voivat tehdä yleisilmeen väsyneeksi, ja raskaiden kulmien nostelu voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä. Usein botuliinihoidolla saadaan hyviä tuloksia kulmien kohotuksessa.

Jos ylimääräistä ihoa on paljon, BOTOX-hoito ei ole välttämättä tarpeeksi tehokas kulmien nostamiseen. Tällöin botuliinitoksiinihoitoon voidaan yhdistää ihoa kiristävä laitehoito kuten fraktionaalilaserkäsittely.

Joissakin tapauksissa paras tulos saadaan kirurgisella toimenpiteellä.

​Bunny lines -juonteilla tarkoitetaan nenänvarteen ilmestyviä juonteita, kun nenää nyrpistetään voimakkaasti. Juonteet voidaan silottaa helposti botuliinitoksiinilla. Toimenpide on hyvin nopea ja helppo: tarvitaan vain kaksi pientä pistosta.

BOTOX-hoitoja tehdään eniten yläkasvoille, mutta oikein käytettynä botuliinitoksiinilla voidaan hoitaa muidenkin alueiden ikääntymismuutoksia.

Ylähuulen yläpuolelle saattaa ikääntyessä ilmestyä ns. tupakkaryppyjä, jotka vanhentavat kasvojen yleisilmettä ja luovat tuiman ilmeen kasvoille. Kun botuliinitoksiinia annostellaan pieni määrä suun ympärillä olevaan orbicularis oris -lihakseen, juonteet silottuvat.

Joskus iho on kuiva ja karhea, jolloin tarvitaan BOTOXin lisäksi myös kevyttä hyaluronihappogeeliä pehmentämään juonteita ja syväkosteuttamaan ihoa.

Ienhymy eli gummy smile: hymyillessä ikenet näkyvät selkeästi ylähampaiden päältä. Botuliinitoksiinihoidolla voidaan rentouttaa ylähuulta kohottavia lihaksia niin, ettei ylähuuli ei nouse niin ylös vaan jää kauniisti ylähampaiden päälle.

Alaspäin kääntyneet suupielet luovat kasvoille surullisen ja väsyneen yleisilmeen. Monet asiakkaat haluavatkin hoitaa tämän alueen, koska haluavat näyttää iloisemmilta. BOTOX-käsittelyllä voidaan rentouttaa lihaksia, jotka vetävät suupieliä alaspäin.

Hoidon jälkeen suupieltä kohottavat lihakset voimistuvat, jolloin suupielet kääntyvät ylöspäin. Joskus tämän alueen ongelmaa hoidetaan myös täyteaineilla tai yhdistelmähoidoilla.

Botuliinitoksiinilla on mahdollista kaventaa alakasvoja. Kun purentalihakset rentoutuvat, alakasvojen ovaali muoto selkeytyy. Leukalinjan lisäksi BOTOX sopii myös leuan kärjen maltilliseen muotoiluun. Lihasaktiivisuuden vähentyessä leuan ryppyisyys vähenee ja leuan muoto piirtyy esille aiempaa kauniimmin.

Usein alueelle tehdään yhdistelmähoito: hoitoalueen lihaksia rentoutetaan hiukan botuliinitoksiinilla ja muotoa korjataan täyteaineella.

​Nefertiti Lift on uudehko esteettinen botuliinihoito, jonka avulla voidaan selkeyttää leukalinjaa ja kiinteyttää kevyesti kaulaa.

Lip Flip on uusi BOTOX-hoito, jonka avulla voidaan väliaikaisesti vyöryttää ylähuulen punaosaa esille. Hoidon tulos on erittäin luonnollinen ja tyylikäs.

BOTOX Lip Flip sopii asiakkaille, jotka eivät pidä huulten täyteainehoidon tuloksista tai jotka tahtovat lisätehoa ylähuulen täyteainehoitoon.

Mikrobotox eli babybotox on botuliinihoito, jonka avulla parannetaan ihon pintaa. Hoidon jälkeen laajentuneet ihohuokoset supistuvat, talintuotanto rauhoittuu ja ihon ylin kerros kirkastuu muutaman kuukauden ajaksi.

Mikrobotox-hoidossa käytetään liuosta, jonka botuliinitoksiinipitoisuus on erittäin pieni – pienempi kuin perinteisessä BOTOX-käsittelyssä. Erittäin laimea liuos viedään ihoon, ei lihakseen. Toimenpide on monipistoshoito, ja se muistuttaa mesoterapiahoitoa, minkä vuoksi hoitoa markkinoidaan myös nimellä ”mesobotox”.

Mikrobotox ei vaikuta kasvojen lihasaktiivisuuteen tai ilmeisiin. Tulokset näkyvät ennen kaikkea ihon pinnan tasoittumisena ja kasvojen raikastumisena.

Mikrobotox voidaan tehdä neula-ruiskutekniikalla tai Aquagold Fine Touch -hoitona.

Kivun tunteminen on yksilöllistä. Lääke pistetään ihoon pienellä neulalla, mikä saattaa tuntua hetkellisesti epämiellyttävältä. Tarvittaessa hoitoalue voidaan puuduttaa puudutevoiteella.

hoidon tulokset

BOTOX alkaa vaikuttaa keskimäärin 2–4 vuorokautta pistoshoidon jälkeen. Ensimmäisen kahden viikon aikana tulos kehittyy koko ajan. Suurimmillaan hoidon teho on 10–14 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä.

BOTOX-hoidon teho kestää yleensä 3–6 kuukautta. Yksilöllisiä eroja on paljon.

Joidenkin tutkimusten mukaan argireliinia (asetyyliheksapeptidi-8) sisältävät ihonhoitotuotteet pidentävät botuliinihoidon tehoa.

Muita vinkkejä:

  • Varmistu siitä, että hoidon tekijällä on tapana annostella botuliinitoksiinivalmiste oikein. Jos liuosta laimennetaan vaikkapa säästösyistä liikaa, tulokset eivät pysy hyvinä pitkään.
  • Vältä ensimmäisen vuorokauden aikana fyysistä rasitusta ja kuumuutta sekä aurinkoa ja solariumia.
  • Liikuttele ensimmäisten päivien aikana hoitoalueen lihaksia voimakkaasti. BOTOXilla hoidettujen lihasten jumppaaminen saattaa pidentää tulosten kestoa.
  • Testaa sinkkiä. Joidenkin tutkimusten mukaan BOTOX-hoitotulosten kesto on yhteydessä elimistön sinkkitasoon. Sinkkiä saat esimerkiksi pähkinöistä, kananmunista, viljoista, lihasta ja maitotuotteista.
  • Liikunta saattaa nopeuttaa hoitotulosten häviämistä. Jos liikut paljon, nauti liikkeestä mutta varaudu siihen, että joudut käymään tavanomaista useammin BOTOX-hoidoissa.
  • Lopeta tupakointi tai ainakin vähennä sitä.

BOTOX sopii erinomaisesti ryppyjen ja juonteiden ehkäisemiseen. Kun säännölliset hoidot aloitetaan jo 25–30-vuotiaana, pienet pinnalliset juonteet siliävät jo ennen kuin niistä ehtii muotoutua pysyviä ryppyjä ja ihoylimäärää.

​Suomessa ennaltaehkäisevät BOTOX-hoidot ovat vielä harvinaisia, muualla maailmalla niitä tehdään paljon.

​​Ikääntymisen myötä ihoon syntyy kahdenlaisia juonteita ja ryppyjä:

  • Dynaamiset rypyt aiheutuvat lihasten yliaktiivisuudesta (esimerkiksi otsan vaakajuonteet, kulmien välinen sibeliusjuonne). Nämä rypyt syntyvät liikkeestä.
  • Staattiset rypyt aiheutuvat täyteläisyyden vähentymisestä (esimerkiksi nenän ja suunpielten väliset nasolabiaalijuonteet). Nämä rypyt näkyvät myös lepotilassa.

BOTOX-hoito vaikuttaa ennen kaikkea hoidetun alueen dynaamisiin eli lihastyöstä aiheutuviin ryppyihin, mutta lihasliikkeiden vähenemisen johdosta hoidolla on vaikutusta myös staattisiin eli levossa näkyviin ryppyihin.

Botuliinitoksiini on tehokas lääke, jolla voidaan hoitaa monipuolisesti erilaisia ikääntymismuutoksia. Kaikkiin ryppyihin botuliini ei kuitenkaan sovi.

hoidon jälkeen

Toimenpiteen jälkeen hoidetulla alueella voi näkyä pieniä kohoumia pistoskohdissa. Lisäksi saattaa esiintyä seuraavia ohimeneviä sivuvaikutuksia:

  • lievää punoitusta
  • pieniä mustelmia
  • lievää turvotusta tai aristusta

Kaikki nämä ovat tavallisia hoidon jälkeisiä reaktioita. Ne ovat väliaikaisia ja häviävät yleensä muutamassa päivässä.

Jälkihoito-ohjeet:

  • Seuraavan 2-4 tunnin aikana vältä meikin käyttämistä.
  • Seuraavan 24 tunnin aikana älä hankaa tai hiero hoidettua aluetta.
  • Vältä alkoholia, raskasta liikuntaa ja saunaa 24 tunnin ajan.

Tarkat jälkihoito-ohjeet annetaan suullisesti ja kirjallisesti käynnin aikana.

​Botuliinihoidon tulos ei näy heti pistoshoidon jälkeen. Tulos kehittyy hoitoa seuraavan viikon aikana. Jos haluttua tulosta ei saavuteta kahden viikon kuluessa, varaa aika kontrolliin tästä. Kontrollivastaanotolla botuliinia voidaan tarvittaessa lisätä.