USEIN KYSYTTYÄ AIHEESTA
Verisuonimuutokset
Laskimot ovat verisuonia, jotka kuljettavat verta sydämeen. Vartalon verisuonimuutokset syntyvät, kun laskimoiden pienet läpät heikentyvät.
Terveissä laskimoissa läpät työntävät verta yhteen suuntaan, sydäntä kohti. Kun läpät heikentyvät, osa verestä virtaa väärään suuntaan ja kertyy suonen sisälle.
Ylimääräinen veri aiheuttaa painetta, ja jos paine on jatkuvaa, se heikentää laskimoiden seinämiä. Tällöin laskimot venyvät ja niihin syntyy pullistumia. Nämä pullistumat näkyvät ulospäin esimerkiksi hämähäkkisuonina tai suonikohjuina.
Taipumus verisuonimuutoksiin on perinnöllinen. Suonikohjut ja muut muutokset ovat siis eräänlainen sukuvika. Elämäntavatkin vaikuttavat. Jatkuva istuminen ja toisaalta seisomatyö aiheuttavat verisuonimuutoksia. Suonikohjujen ja muiden verisuonimuutosten syntyminen liittyy usein myös elämänvaiheeseen: monelle verisuonimuutoksia syntyy raskausaikoina ja ikääntymisen myötä.
Hormonaaliset muutokset, auringonvalo ja tapaturmat saattavat osaltaan jouduttaa hämähäkkisuonien syntymistä.
Jos iho on vaalea ja ihonalainen rasvakerros on ohut, verisuonet ja verisuonimuutokset näkyvät ihon läpi hyvinkin herkästi.
Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi seuraavat:
- ihon värimuutokset
- säärien aristus ja kipu, kutina, ihottuma
- väsymys ja painontunne jaloissa
Jos vartalon verisuonimuutokset aiheuttavat ainoastaan kosmeettista vaivaa, niitä ei välttämättä tarvitse hoitaa.
Jos laskimovaivat yltyvät vakaviksi (kipu, jatkuva tuvotus), on syytä olla yhteydessä lääkäriin.
Lääkäriin on mentävä viimeistään silloin, kun syntyy ihoon syntyy ihottumaa ja tummentumia.
Hämähäkkisuonet ovat pinnallisia verisuonimuutoksia, joita syntyy tyypillisesti kasvoihin ja jalkoihin. Ne ovat pienempiä kuin varsinaiset suonikohjut, ja ne näkyvät ihossa hämähäkinverkkomaisina muodostelmina. Väriltään hämähäkkisuonet ovat punaisia tai sinisiä.
Couperosaa voidaan hoitaa myös ZO Skin Health -tuotteilla. Sarjan Rozatrol-voide edistää mikroverenkiertoa, mikä auttaa ehkäisemään punoitusta. Tuotetta voidaan käyttää myös lievän rosacean eli ruusufinnin hoidossa osana muuta ihonhoito-ohjelmaa.
Verisuonimuutoksia hoidettaessa ongelman laajuus ratkaisee. Jos muutos on pieni, yksi laserkäsittely saattaa riittää. Jos muutos on laaja tai pitkälle kehittynyt, on hyvä varautua 3–4 kerran sarjahoitoon, jonka kuluessa yksittäiset hoidot tehdään yhden tai kahden kuukauden välein.
Alustava tulos näkyy heti laserhoidon päätyttyä. Tulos kehittyy ja paranee hoitoa seuraavien viikkojen aikana verisuonitoiminnan muuttuessa, joten lopullista tulosta voidaan arvioida vasta 4–6 viikon päästä laserhoidosta.
Verisuonimuutosten laserhoito on turvallinen, kun se tehdään oikein ja kun se tehdään hyväksytyllä laserlaitteella lääkärikeskuksen tiloissa.
Koulutetun terveydenhuollon ammattilaisen tekemänä hoito on hyvinsiedetty ja vaaraton. Korkeaenergistä laservaloa syötetään kudokseen pulssimaisesti, joten kudos pääsee jäähtymään pulssien välillä. Tämä lisää hoitomukavuutta ja toimenpiteen turvallisuutta.
Koska laserhoito voidaan suunnata tarkasti juuri oikealle alueelle, verisuonimuutoksia ympäröivät alueet – iho, terveet verisuonet, muu kudos – eivät vaurioidu.
Pulssimainen, tarkasti säädeltävä laserenergia sopii lähes kaikille ihotyypeille, myös tummalle iholle. Myös hoidon aiheuttama kipu on siedettävää.
Verisuonimuutosten laserhoitoa ei voida tehdä seuraavissa tilanteissa:
- Ihossa on aktiivinen tulehdustila
- Ihossa on viruksen, sienen tai bakteerin aiheuttama ihosairaus
- Asiakas sairastaa ihosyöpää
Ennen hoitoa on tärkeää keskustella ammattilaisen kanssa kaikista terveydentilaan ja lääkityksiin liittyvistä asioista. Kiireetön alkukeskustelu takaa parhaan lopputuloksen.
- Lopeta auringonotto viimeistään viikko ennen hoitoa, mieluummin aiemminkin.
- Älä käytä asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä (Aspirin, Disperin) hoitoa edeltävän viikon aikana.
- Älä tupakoi tai käytä alkoholia laserhoitoa edeltävän viikon aikana.
Kun tulet laserkäsittelyyn, hoitoalueen iholla ei saa olla voiteita, ihonhoitotuotteita tai muuta kosmetiikkaa.
Hoitoalueelle saattaa ilmestyä pieniä muhkuroita, naarmuja ja punoitusta. Muhkurat katoavat yleensä muutamassa tunnissa, punoitus ja naarmut parissa vuorokaudessa. Mustelmat ovat harvinaisia mutta mahdollisia. Jos mustelmia syntyy, niiden vaaleneminen saattaa kestää parikin viikkoa.
Hoitoalue on suojattava huolellisesti auringonvalolta. Kivut ja muut tuntemukset ovat yleensä hyvin vähäisiä, mutta tarvittaessa mahdollista kipua voi hoitaa käsikauppalääkkeillä. Toipumiseen ei tarvitse varata aikaa, vaan normaaliarkeen voi palata välittömästi laserkäsittelyn päätyttyä.