Lääketieteellinen botuliinihoito

Lääketieteelliset botuliinihoidot sopivat mm. migreenistä, hampaiden narskuttelusta, liikahikoilusta ja tenniskyynärpäästä kärsiville asiakkaille. Hoidon tekee lääkäri tai hammaslääkäri.

päänsäryn ja migreenin, liikahikoilun, hampaiden narskuttelun tai tenniskyynärpään hoito
noin 30 minuuttia
botuliinitoksiini
injektio
ei tarvita, voidepuudutus mahdollinen
vähäinen
ei toipumisaikaa
kahden viikon kuluessa
tuloksia ylläpidetään tekemällä hoito 3–6 kuukauden välein
alkaen 489 euroa

Varaa aika

Lääketieteellinen botuliinihoito

Botuliinihoito voi olla tehokas ratkaisu migreeniä, liikahikoilua ja hampaiden narskuttelua (bruksismi) hoidettaessa. Hoito on nopea ja lähes kivuton injektiohoito. Sen tekee lääkäri tai hammaslääkäri.

Botuliinin vaikutus alkaa muutaman vuorokauden kuluttua pistoshoidosta. Suurin vaikutus huomataan 1–3 viikon kuluttua hoidosta. Hoidon teho kestää noin kolme kuukautta, usein pidempäänkin.

Kuka voi tehdä hoitoja?

Botuliinihoitoja voivat tehdä Suomessa ammattiaan harjoittamaan oikeutetut lääkärit, hammaslääkärit tai laillistetut terveydenhuollon ammattihenkilöt. Kun hoidon tekee esimerkiksi sairaanhoitaja, hänen on tullut saada botuliinitoksiinin pistämistä koskevaa koulutusta. Lisäksi hänellä tulee olla laillistetun lääkärin tai hammaslääkärin myöntämä kirjallinen lupa hoitojen antamiseen. Hoidot tulee tehdä terveydenhuollon toimintayksikössä lääkärin tai hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena.

Valviran ohjeistuksen mukaan lääkärin tai hammaslääkärin tulee olla pistämistilanteessa välittömästi tavoitettavissa paikalle toimintayksikköön eli vähintään samassa rakennuksessa, kun sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö antaa kyseisiä hoitoja.

Onko hoito turvallinen?

Vaikka hoidossa käytettävä botuliini on hermomyrkkyä, se on pieninä annoksina vaaraton lääke. Annostelu määrittää sen, onko aine myrkky vai hyödyllinen lääkevalmiste. “Määrä tekee myrkyn” on toksikologian kuuluisin peruslause.

Botuliinihoitoa ei tarvitse pelätä, kun hoidon tekee jatkuvasti kouluttautuva terveydenhuollon ammattilainen.

Botuliinihoito on tehokas

Botuliinin vaikutusta migreeniin ja liikahikoiluun on tutkittu lääketieteessä varsin paljon. Botuliinin on todettu hyödyttävän monia sellaisia migreeni- ja liikahikoilupotilaita, jotka eivät ole saaneet apua muista hoitomuodoista.

Hammaslääkärit käyttävät botuliinia lähinnä hampaiden narskuttelun eli bruksismin hoitoon. Botuliini ei poista narskuttelun syytä, mutta narskuttelun väistyessä saattavat väistyä monet muutkin narskutteluun liittyvät terveysongelmat, kuten päänsärky, huimaus ja leukojen jäykkyys. Botuliinilla hoidetut bruksismipotilaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä hoidon tuloksiin.

Milloin kannattaa hakeutua botuliinihoitoon?

Botuliinihoito on harvoin ensimmäinen hoitomuoto terveydellisiä vaivoja hoidettaessa.

Usein botuliinia käytetään siinä vaiheessa, kun käypähoitosuositusten mukaiset hoitomuodot on testattu eikä niistä ole saatu toivottua apua.

Botuliini on reseptilääke

Botuliinitoksiini on Clostridium-bakteerin tuottama toksiini. 1970- ja 1980-luvuilla botuliinia käytettiin lähinnä silmäspasmien hoitoon. Myöhemmin yhdisteelle on löydetty monia muitakin lääketieteellisiä ja hammaslääketieteellisiä käyttökohteita.

Botuliini estää asetyylikoliinin vapautumisen. Asetyylikoliini toimii hermo-lihasliitoksessa välittäjäaineena. Kun välittäjäaineen toiminta botuliinin vaikutuksesta estyy, yliaktiivisen lihaksen toiminta heikkenee väliaikaisesti.

Lihasaktiivisuutta heikentämällä voidaan hoitaa useita terveydellisiä ongelmia, mm. päänsärkyä, hampaiden narskuttelua, liiallista hikoilua ja tenniskyynärpäätä.

Onko tulos pysyvä?

Botuliinihoidon tulokset ovat väliaikaisia. Lääkkeen teho häviää 3–9 kuukaudessa, minkä jälkeen oireet tulevat jälleen esille.

Hoitotulosta voidaan ylläpitää uusimalla hoito 3–6 kuukauden välein. Hoitokertojen välillä on oltava vähintään kolme kuukautta. Hoidon uusiminen useammin kuin kolmen kuukauden välein ei tuota lisähyötyjä.

Bruksismia eli hampaiden narskuttelua hoidettaessa on huomattu, että hoitotulos voi joissakin tilanteissa olla jopa pysyvä.

Migreenin botuliinihoito

Migreeniä voidaan hoitaa tuloksellisesti mm. lääkkeillä. Joissakin tapauksissa tehokkaimman avun tarjoaa botuliini. Ennen botuliinihoitoa lääkäri kartoittaa tarkasti, millaisesta päänsärystä on kysymys. Muun muassa jaksottainen päänsärky ei reagoi botuliinihoidolle. Migreenin hoidossa botuliinilla sen sijaan on saatu lupaavia tuloksia.

Kun päänsäryn syy on kartoitettu ja vastaanotolla on päädytty botuliinihoitoon, lääkäri kertoo, mistä botuliinihoidossa on kysymys ja minne botuliinia tullaan pistämään. Migreeniä hoidettaessa botuliinia voidaan pistää hyvinkin moneen kohtaan, ja pistoksia voi olla jopa 10–20.

Hoito on lähes kivuton. Botuliinipistokset muistuttavat hyttysenpistoa. Jälkiä botuliinihoidosta jää harvoin.

Lue lääkäri Pasi Laurénin blogiteksti.

Milloin hoitoon kannattaa hakeutua?

Botuliinihoitoon voi hakeutua siinä vaiheessa, kun migreeniä on hoidettu käypähoitosuositusten mukaisesti eikä näistä ole ollut toivottua apua.

Liikahikoilun hoito botuliinilla

Liikahikoilu on kiusallinen vaiva, josta kärsii arviolta joka kymmenes suomalainen. Liikahikoilusta vaietaan usein, vaikka kysymys on hyvin yleisestä ongelmasta. Varsinkin kainaloiden, jalkojen ja kämmenien liikahikoilu on yleistä.

Kainaloiden liikahikoilussa botuliinilla saadaan hyviä tuloksia. Kämmenien ja jalkojen liikahikoilussa botuliini toimii jonkin verran huonommin kuin kainaloiden hikoilua hoidettaessa.

Botuliinihoidon tulos alkaa muutaman päivän päästä toimenpiteestä. Hoitotulos heikkenee 3–12 kuukauden kuluttua hoidosta. Tällöin botuliinihoito voidaan uusia, mikäli potilas on kokenut hyötyvänsä hoidosta.

Lue lääkäri Soslan Kusratin blogiteksti.

Milloin hoitoon kannattaa hakeutua?

Liikahikoilun botuliinihoitoon voi tulla jo siinä vaiheessa, kun antiperspirantit ja apteekista saatavat valmisteet eivät tuota tuloksia.

Botuliinitoksiini kuuluu kainalohikoilun hoitona Kelan peruskorvauksen piiriin.

Hampaiden narskuttelu kuriin botuliinilla

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on varsin yleinen vaiva. Suurimmalla osalla aikuisista esiintyy ainakin lievää narskuttelua. Jopa joka kymmenes aikuinen kärsii narskuttelun aiheuttamista vaivoista niin paljon, että ongelma vaatii hammaslääketieteellistä hoitoa.

Narskuttelua voidaan hoitaa purentakiskoilla ja narskuttelun aiheuttamia vaivoja esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä tai lihasjännitystä poistavilla lääkkeillä.

Jos narskuttelua ei saada kuriin kiskoilla ja vaiva on vaikea, avuksi saattaa tulla botuliinihoito. Botuliini-injektiot eivät kuulu käypähoitosuosituksen hoito-ohjeisiin, joten botuliinihoito on harvoin ensimmäinen hoitomuoto bruksismia hoidettaessa. Tieteellinen näyttö botuliinin tehosta on vielä vajaata, mutta käytännössä moni bruksismista kärsivä kokee saaneensa tehokasta apua botuliinihoidosta.

Botuliinipistokset laitetaan leukakulman alueelle ja ohimoille. Näillä alueilla botuliini estää lihaksen yliaktiivisen toiminnan, jolloin yöllinen narskuttelu loppuu ja bruksismiin liittyvät oheisvaivat lievittyvät. Botuliinin vaikutus alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua pistoshoidosta, ja vaikutus kestää kolmisen kuukautta. Jos potilas kokee hyötyneensä hoidosta, hoito voidaan tehdä uudelleen kolmen kuukauden välein.

Lue hammaslääkäri Ville Männistön blogiteksti.

Milloin hoitoon kannattaa hakeutua?

Botox-hoitoon tullaan monesti hammaslääkärin suosituksesta siinä vaiheessa, kun muitakin hoitomuotoja on jo kokeiltu.

Lue lisää aiheesta

Lääkäri Pasi Laurén, Nordic Med Spa

Migreenin hoito Botoxilla

Migreeni on kansantauti, jota voidaan hoitaa Botoxilla. Lääkäri Pasi Laurén kertoo, millaisesta toimenpiteestä on kysymys.
Lääkäri Soslan Kusrati Nordic Med Spa

Liikahikoilun hoito Botoxilla

Botuliinitoksiini tehoaa moneen vaivaan. Lääkäri Soslan Kusrati kertoo liikahikoilun Botox-hoidosta.
bruksismi hampaiden narskuttelu botox

Bruksismi kuriin Botox-hoidolla

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva. Ongelmaa voidaan hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti Botox-pistoksilla.

Hinnasto

Bruksismin hoito

Alkaen 489 euroa
Hampaiden narskuttelua lievittävä tai poistava botuliinihoito, tekijänä hammaslääkäri

Migreenin hoito

Alkaen 489 euroa
Päänsärkyä ja/tai migreeniä lievittävä botuliinihoito, tekijänä lääkäri tai hammaslääkäri

Liikahikoilun hoito

Alkaen 489 euroa
Kainaloiden, kämmenien, kasvojen tai muun hikoavan alueen botuliinihoito, tekijänä lääkäri tai hammaslääkäri

Tenniskyynärpään hoito

Alkaen 489 euroa
Tenniskyynärpäävaivoja lievittävä botuliinihoito, tekijänä lääkäri

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon

Varaa aika maksuttomaan
konsultaatioon tai videokonsultaatioon.

Myös kuvakonsultaatio on veloitukseton.

Kysy ammattilaiselta

Mikäli jokin asia jäi mietityttämään sinua, jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.
© Copyright - Nordic Med Spa