Maksaläiskät

JA MUUT IHON PIGMENTTIMUUTOKSET

Maksaläiskät ja muut pigmenttimuutokset syntyvät, kun iho tuottaa paikallisesti liikaa melaniinia. Taustalta löytyy lähes aina auringon aiheuttamia vaurioita, usein myös hormonaalisia muutoksia tai ihotulehduksia.

Pigmenttihäiriöitä ja -läiskiä voidaan hoitaa ihonhoitotuotteilla. Myös medikaaliset kasvohoidot ja esteettiset hoidot tarjoavat paljon ratkaisuvaihtoehtoja. Kaikkien hoitomuotojen jälkeen iho on suojattava auringolta erittäin huolellisesti.

Maksaläiskät

ja muut pigmenttimuutokset

Maksaläiskät ja muut pigmenttimuutokset ovat yleisiä iho-ongelmia, varsinkin naisilla. Esteettinen haitta on yleensä suurimmillaan syksyllä, kun rusketus iholta häviää. Päivetyksen haalistuttua pigmenttiläiskät korostuvat ja niiden peittäminenkin on hankalaa.

Pigmenttimuutosten taustalta löytyy yleensä aina sama syy: aurinko. Ilman aurinkoa maksaläiskiä ei synny. Toisaalta myös hormonit, geenit ja ikääntyminen vaikuttavat osaltaan läiskien syntyyn.

Maksaläiskien ja muiden pigmenttimuutosten ehkäiseminen on aina helpompaa kuin niiden vaalentaminen.

Tunnistaminen

Maksaläiskät, melasmat ja muut pigmenttimuutokset tunnistaa ruskeasta tai harmahtavanruskeasta väristä. Läiskät syntyvät useimmiten otsaan, leukaan, nenään ja poskiin, joskus myös ylähuulen yläpuolelle. Läiskien kokoa, sijaintia ja pysyvyyttä on lähes mahdoton ennustaa. Osa läiskistä häviää itsekseen vuosien varrella, osa pitää sitkeästi pintansa.

Erilaisia pigmenttiläiskiä hoidetaan eri tavoin. Sen vuoksi läiskien tunnistaminen on tärkeää.

Pisamat ja kesakot

Pisamia syntyy yleensä lapsille ja nuorille, eikä niitä ole tarpeen vaalentaa. Pisamat tulevat esiin kesällä, ja ne vaalenevat talvella.

Kesakoita syntyy aikuisille. Ne ovat tummempia, selkeärajaisempia ja usein hiukan suurempiakin kuin pisamat. Kesakot eivät vaalene talvisin, kuten pisamat. Niiden vaalentaminen on hiukan hankalaa muttei kuitenkaan mahdotonta.

Joskus puhutaan myös ikääntymiskesakoista tai vanhuuden kesakoista (”age spots”). Nekin häviävät vain harvoin itsekseen, ja niiden tehokas vaalentaminen vaatii sitkeitä ihonhoitorutiineja, joskus myös ammattilaisen apua.

Maksaläiskät ja melasmat

Maksaläiskät ja melasmat syntyvät otsalle, poskille ja huulen yläpuolelle. Myös käsivarsiin ja niskaan saattaa ilmestyä läiskiä. Melasmat ja maksaläiskät tunnistaa varsin helposti:

 • Läiskien rajat ovat epätarkat.
 • Läiskien syntyyn liittyy usein hormonaalisia muutoksia (raskaus, hormonaalinen ehkäisy, vaihdevuodet).
 • Läiskät vaalenevat talvella.
 • Ne voivat hävitä itsekseenkin.
 • Ne saattavat myös vaihtaa paikkaa.

Maksaläiskistä voi päästä eroon tehokkaalla kotihoidolla, varsinkin jos tehostetun hoidon aloittaa heti läiskien synnyttyä. Joskus läiskien vaalentaminen vaatii ihonhoidon ammattilaisen apua.

Muut pigmenttimuutokset

Joskus pigmenttiläiskiä voi syntyä ihovaurioiden – finnien, tulehdusten, ihottumien tai haavojen – jälkeen. Tällaiset pigmenttimuutokset voivat hävitä itsekseen ajan kuluessa. Niiden vaalentamista on mahdollista myös nopeuttaa.

Myös kemikaalialtistus voi aiheuttaa paikallista liikapigmentaatiota yhdessä auringon kanssa. Varsinkin alkoholia sisältävät kosmetiikkatuotteet, esimerkiksi hajuvedet, saattavat reagoida auringon UV-säteilyyn: ihoon muodostuu likatahran näköisiä läiskiä, jotka vaalenevat kemikaali- ja aurinkoaltistuksen päätyttyä.

SYYT

Mistä maksaläiskät johtuvat?

 • Aurinko

  Maksaläiskien syntymekanismia ei tunneta täysin. Auringon UV-säteilyn ja läiskien välillä on kuitenkin selvä yhteys. Tummentuneet läiskät tulevat esille lähes aina auringolle altistumisen myötä, vaikka taustalta löytyisi muitakin syitä.

  Ihon tummuminen johtuu viime kädessä ihon melanosyyttisolujen toiminnasta. Iho ruskettuu, kun melanosyytit tuottavat melaniinipigmenttiä suojaamaan ihosoluja auringon UV-säteilyltä. Jos melaniinia on joka puolella ihoa yhtä paljon, iho ruskettuu ja vaalenee tasaisesti.

  Läiskiä syntyy

  • jos melaniinia syntyy paikallisesti enemmän kuin muualla tai
  • jos melanosyyttisoluja on jossain ihoalueella enemmän kuin muualla

  Melanosyyttisolut aktivoituvat auringon UVA- ja UVB-säteilyn vaikutuksesta: ilman aurinkoaltistusta läiskiä syntyy äärimmäisen harvoin.

 • Hormonit

  Hormonit ja hormonaaliset lääkkeet vaikuttavat maksaläiskien ja muiden pigmenttimuutosten syntyyn. Moni nainen saa ensimmäiset läiskänsä ensimmäisen raskautensa aikana. Myös hormonaalinen ehkäisy tai vaihdevuosien hormonikorvaushoito saattaa stimuloida ja vauhdittaa maksaläiskien syntyä.

  Perintötekijätkin vaikuttavat. Jos sinulla on pigmenttimuutoksia, hyvin todennäköisesti niitä on myös sukulaisillasi.

 • Muut syyt

  Stressin ja pigmenttimuutosten välillä on todennäköisesti jonkinasteinen yhteys. Myös kilpirauhassairaudet ja erilaiset ihotulehdukset (mm. akne, psoriasis) saattavat vaikuttaa ihon pigmentoitumiseen.

  Maksaläiskiä voidaan pitää tyypillisenä ikääntymismuutoksena ryppyjen ja ihon veltostumisen ohella. Puhutaan vanhuuden kesakoista tai ikääntymisläiskistä (age spots).

Maksaläiskät ja niiden hoito

Ehkäiseminen, kotihoito, medikaalinen ihonhoito, esteettiset toimenpiteet

 • Maksuton konsultaatio

  Mikäli maksaläiskät tai muut pigmenttimuutokset mietityttävät ja etsit ratkaisuja esteettiseen ongelmaasi, voit lähteä liikkeelle konsultaatiosta, joka ei sido sinua mihinkään.

  Tarjoamme konsultaatiovastaanottoja kaikilla klinikoillamme: Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella ja Turussa.
  Myös kuvakonsultaatiot onnistuvat.

  Kaikki konsultaatiomme ovat maksuttomia. Konsultaatiossa käymme läpi kaikki erilaiset hoitomuodot hinta-arvioineen. Sinun ei tarvitse tietää itse ratkaisuja tai tuntea toimenpidevaihtoehtoja. Me ammattilaiset olemme sinua varten.

 • Ennaltaehkäisy

  Maksaläiskien ja muiden pigmenttimuutosten ehkäiseminen on yksinkertaisempaa kuin syntyneiden läiskien vaalentaminen.

  Läiskiä ehkäistään suojaamalla iho huolellisesti auringolta kolmen V:n tekniikalla:

  • VARJO – oleskelu varjossa etenkin keskipäivällä
  • VAATTEET – kasvot voi suojata leveälierisellä hatulla ja aurinkolaseilla
  • VOIDE – paras voide sisältää sekä kemiallisen että fysikaalisen aurinkosuojan
 • Ihonhoitotuotteet

  ZO Skin Health -sarjasta löytyy useita tuotteita, joiden avulla maksaläiskiä voi vaalentaa tehokkaasti. Koska tuotteiden tehoainepitoisuudet ovat suuria ja tehoaineiden kuljetinjärjestelmät tavanomaista tehokkaampia, kotihoito on aina aloitettava maksuttoman ZO-konsultaation kautta.

  Tuloksia saadaan pitkäjänteisellä, ohjeenmukaisella kotihoidolla. Kotihoidossa tuloksia alkaa näkyä yleensä 4–6 viikon jälkeen. Tätä ennen iho saattaa punoittaa ja jopa hilseillä.

 • Medikaalinen ihonhoito ja esteettiset toimenpiteet

  • Medikaalisista ZO-kasvohoidoista Skin Brightening Treatment on kehitetty erityisesti pigmenttimuutosten vaalentamiseen.
  • Myös kemialliset kuorinnat tuovat täsmäapua maksaläiskiin ja muihin hyperpigmentaatio-ongelmiin. Pinnallisista kuorinnoista kyseeseen tulevat mm. glykolihappokuorinnat, kun ne tehdään sarjahoitona. Ongelmaa hoidetaan paljon myös TCA-kuorinnalla, joka toimii kertahoitona mutta toisaalta vaatii noin viikon toipumisajan.
  • Plasma Pen -hoito sopii pigmenttimuutosten korjaamiseen lähinnä vaaleaihoisilla ihmisillä.
  • Ihon sävyä voidaan kevyesti tasoittaa jopa mesolangoilla. Mesolangat ovat kuitenkin harvoin täsmällisin hoitomuoto pigmenttimuutoksiin.
  • Tehokkaimman ratkaisun tarjoaa useimmiten IPL- ja laserhoitosarja.
Tärkeää

Pigmenttimuutoksia hoidettaessa ja hoidon päätyttyä iho on suojattava auringolta entistäkin huolellisemmin.

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon

Valitse aluksi itsellesi sopiva konsultaatiomuoto:

1. Kuvakonsultaatio – lähetä kuvasi ammattilaistemme arvioitavaksi.
2. Klinikkakonsultaatio — keskustele ammattilaisemme kanssa klinikalla.

© Copyright - Nordic Med Spa