Maksaläiskät, melasmat ja muut pigmenttimuutokset tunnistaa ruskeasta tai harmahtavanruskeasta väristä. Läiskät syntyvät useimmiten otsaan, leukaan, nenään ja poskiin, joskus myös ylähuulen yläpuolelle. Läiskien kokoa, sijaintia ja pysyvyyttä on lähes mahdoton ennustaa. Osa läiskistä häviää itsekseen vuosien varrella, osa pitää sitkeästi pintansa.
Erilaisia pigmenttiläiskiä hoidetaan eri tavoin. Sen vuoksi läiskien tunnistaminen on tärkeää.
Pisamat ja kesakot
Pisamia syntyy yleensä lapsille ja nuorille, eikä niitä ole tarpeen vaalentaa. Pisamat tulevat esiin kesällä, ja ne vaalenevat talvella.
Kesakoita syntyy aikuisille. Ne ovat tummempia, selkeärajaisempia ja usein hiukan suurempiakin kuin pisamat. Kesakot eivät vaalene talvisin, kuten pisamat. Niiden vaalentaminen on hiukan hankalaa muttei kuitenkaan mahdotonta.
Joskus puhutaan myös ikääntymiskesakoista tai vanhuuden kesakoista (”age spots”). Nekin häviävät vain harvoin itsekseen, ja niiden tehokas vaalentaminen vaatii sitkeitä ihonhoitorutiineja, joskus myös ammattilaisen apua.
Maksaläiskät ja melasmat
Maksaläiskät ja melasmat syntyvät otsalle, poskille ja huulen yläpuolelle. Myös käsivarsiin ja niskaan saattaa ilmestyä läiskiä. Melasmat ja maksaläiskät tunnistaa varsin helposti:
- Läiskien rajat ovat epätarkat.
- Läiskien syntyyn liittyy usein hormonaalisia muutoksia (raskaus, hormonaalinen ehkäisy, vaihdevuodet).
- Läiskät vaalenevat talvella.
- Ne voivat hävitä itsekseenkin.
- Ne saattavat myös vaihtaa paikkaa.
Maksaläiskistä voi päästä eroon tehokkaalla kotihoidolla, varsinkin jos tehostetun hoidon aloittaa heti läiskien synnyttyä. Joskus läiskien vaalentaminen vaatii ihonhoidon ammattilaisen apua.
Muut pigmenttimuutokset
Joskus pigmenttiläiskiä voi syntyä ihovaurioiden – finnien, tulehdusten, ihottumien tai haavojen – jälkeen. Tällaiset pigmenttimuutokset voivat hävitä itsekseen ajan kuluessa. Niiden vaalentamista on mahdollista myös nopeuttaa.
Myös kemikaalialtistus voi aiheuttaa paikallista liikapigmentaatiota yhdessä auringon kanssa. Varsinkin alkoholia sisältävät kosmetiikkatuotteet, esimerkiksi hajuvedet, saattavat reagoida auringon UV-säteilyyn: ihoon muodostuu likatahran näköisiä läiskiä, jotka vaalenevat kemikaali- ja aurinkoaltistuksen päätyttyä.