Laajentuneet ihohuokoset

Laajentuneet ihohuokoset vaivaavat kaikenikäisiä ihmisiä. Nuorella ihmisellä ihohuokosten laajeneminen johtuu usein ihon rasvaisuudesta ja ylenmääräisestä talintuotannosta. Myös perimällä on osuutensa. Ihohuokosten koko ja ulkonäkö määräytyvätkin viime kädessä geeneissä.

Joskus laajentuneet ihohuokoset ovat merkki ihon ikääntymisestä. Kun iho veltostuu, myös huokoset saattavat näkyä aiempaa selvemmin

Ihohuokosten kokoa ei voi pysyvästi muuttaa, mutta suuretkin huokoset voi häivyttää lähes näkymättömiin.

Laajentuneet ihohuokoset

Iho on ihmisen suurin elin. Ihossa on miljoonia ihohuokosia, ja vain osa näistä näkyy ihmissilmin. Ihohuokosissa on talirauhasia. Talirauhasissa syntyy seebumia, joka on vahamaista rasvaa ja jota kutsutaan usein ihotaliksi.

Ihotalin eli seebumin määrään ja talintuotannon aktiivisuuteen vaikuttavat ensisijaisesti hormonit. Hormonitoiminnan muuttuessa talintuotanto saattaa kiihtyä huomattavasti. Näin käy usein esimerkiksi murrosiässä, e-pillereiden käyttöä aloitettaessa ja lopetettaessa, raskauden ja imetyksen käännekohdissa sekä esivaihdevuosien aikana.

Siellä, missä talirauhasia on eniten, siellä näkyy myös kiihtynyt talintuotanto. Muun muassa kasvojen, selän, rintakehän ja nivusten ihohuokosissa on runsaasti talirauhasia, ja tämän vuoksi kiihtynyt talintuotanto myös näkyy ensimmäisenä näissä paikoissa.

Kun talintuotanto kiihtyy, huokosiin syntyy helposti erilaisia tukkeumia, esimerkiksi mustapäitä. Tukkeuma estää talin pääsemisen ulos huokosesta. Kun uutta talia syntyy koko ajan eikä syntynyt tali pääse virtaamaan ulos, ihohuokonen laajenee. Laajentuneet ihohuokoset vaivaavat – ehkä hiukan yllättäen – myös normaali- ja kuivaihoisia ihmisiä.

Kosmeettista ongelmaa voidaan hoitaa

Suuret huokoset tekevät ihosta samean näköisen, varsinkin jos huokosissa on tukkeumia. Kyse on kuitenkin lähes aina puhtaasti kosmeettisesta ongelmasta. Siksi apukin löytyy usein kosmetiikasta ja ihonhoitorutiineiden uudistamisesta. Myös erilaiset medikaaliset kasvohoidot tarjoavat täsmäratkaisuja laajentuneiden huokosten häivyttämiseen ja hoitoon.

Ihohuokosia ei voi avata tai sulkea, eikä niitä voi pienentää. Usein kuitenkin puhutaan huokosten avaamisesta, ja tällöin viitataan lähinnä ihon syväpuhdistamiseen ja epäpuhtauksien poistamiseen.

Puhdistetulla ja hyvin hoidetulla iholla laajentuneet ihohuokoset näyttävät paremmilta kuin epäpuhtaalla, hoitamattomalla iholla. 

Syitä ja seurauksia

Mistä laajentuneet ihohuokoset johtuvat?

 • Perintötekijät

  Geenit määräävät mitä suurimmassa määrin sen, kuinka suuret ihohuokoset ihmisellä on. Usein laajentuneet ihohuokoset ovat ns. sukuvika.

 • Ikääntyminen

  Ihon kiinteys, kimmoisuus ja palautumiskyky vähenevät ikääntymisen myötä. Kun iho venyy, venyvät myös ihohuokoset.

 • Sukupuoli

  Miehen ihohuokoset ovat keskimäärin suuremmat kuin naisen.

 • Elämäntavat

  Aurinko aiheuttaa 80 prosenttia kaikista ihon ikämuutoksista. Auringonpalvonta tekee ihosta velton ja pussittavan. Veltostunut iho merkitsee myös laajentuneita ihohuokosia. Myös alkoholin liikakäyttö aiheuttaa huokosten laajentumista.

 • Virheellinen ihonhoito

  Vääränlaiset ihonhoitotuotteet tai puutteelliset ihonhoitorutiinit saattavat korostaa suurentuneita ihohuokosia. Jos huokosiin kertyy talia, joka ei pääse poistumaan, huokoset laajenevat. Erilaiset epäpuhtaudet vaikuttavat toisellakin tapaa: esimerkiksi mustapäät korostavat huokosten kokoa ja vetävät katseen juuri ihohuokosiin.

Hoitokeinoja

Kuinka laajentuneet ihohuokoset saa kuriin?

 • Maksuton konsultaatio

  Mikäli laajentuneet ihohuokoset mietityttävät ja etsit ratkaisuja ongelmaasi, voit lähteä liikkeelle konsultaatiosta, joka ei sido sinua mihinkään.

  Tarjoamme konsultaatiovastaanottoja kaikilla klinikoillamme: Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella ja Turussa.
  Myös kuvakonsultaatiot onnistuvat.

  Kaikki konsultaatiomme ovat maksuttomia. Konsultaatiossa käymme läpi kaikki erilaiset hoitomuodot hinta-arvioineen. Sinun ei tarvitse tietää itse ratkaisuja tai tuntea toimenpidevaihtoehtoja. Me ammattilaiset olemme sinua varten.

 • Kotihoito

  Ihohuokosten laajentumisen ehkäiseminen on helpompaa kuin laajentuneiden huokosten hoitaminen. Seuraavat kotihoito-ohjeet ehkäisevät tehokkaasti huokosten suurentumista. Ohjeista voi olla apua myös laajentuneiden huokosten häivyttämiseen.

  • Panosta laadukkaisiin ja juuri sinun ihotyypillesi sopiviin ihonhoitotuotteisiin. Väärillä (tehottomilla tai toisaalta liian aggressiivisilla) tuotteilla ongelma voi ajan kuluessa jopa pahentua. Halutessasi voit varata ajan veloituksettomaan ZO Skin Health -konsultaatioon, jossa ammattilainen auttaa sinua ihonhoitorutiinien luomisessa ja kotihoitotuotteiden valinnassa.
  • Huolehdi ihon puhtaudesta. Rasvainen iho kannattaa puhdistaa geelimäisillä tuotteilla, normaali ja kuiva iho kaipaa voidemaista puhdistusta. Älä ylipuhdista.
  • Suojaa iho aina auringolta.
  • Retinoidit – oikein käytettyinä – auttavat usein huokosten häivyttämisessä.
  • Vältä alkoholia, nuku ja liiku sopivasti; suosi terveitä elämäntapoja – hauskanpitoa unohtamatta.
 • Medikaalinen ihonhoito

  Medikaalinen ihonhoito tarjoaa monenlaisia keinoja laajentuneiden huokosten häivyttämiseen.

  Kyseeseen tulevat esimerkiksi seuraavat:

  • ZO-kasvohoidoista löytyy useita ratkaisuja. Asiakkaan itsensä ei tarvitse tuntea kaikkia kasvohoitoja, vaan hoito valitaan aina yhdessä ammattilaisen kanssa ennen kasvohoidon tekemistä. Laajentuneiden huokosten hoitoon sopivat parhaiten Acne + Oil Control Treatment sekä Stimulator Treatment. 
  • Kemiallinen kuorinta on täsmähoito laajentuneille ihohuokosille. Pinnalliset kuorinnat (AHA- ja BHA-liuokset) toimivat sarjahoitona. TCA-kuorinta tehoaa jo kertahoitona, mutta TCA-käsittelystä toipuminen kestää useita päiviä.
 • Esteettiset hoidot

  Esteettiset hoidot ovat ei-kirurgisia toimenpiteitä, joiden avulla laajentuneet ihohuokoset saadaan tehokkaasti kuriin.

  • Mikrobotox on erinomainen toimenpide, joka kohdistetaan ihoon, ei lihakseen. Esteettisistä toimenpiteistä mikrobotox on ainoa, jolla huokosia voidaan aidosti jonkin verran pienentää – toki vain väliaikaisesti.
  • Toinen tehokas esteettinen hoito laajentuneiden huokosten häivyttämiseen on Plasma Pen -toimenpide. Se voidaan kohdistaa ongelma-alueelle ja tehdä joko spray- tai pisteytystekniikalla, joskus jopa molemmilla.
  • Usein tehokkaimman ratkaisun tarjoaa joko IPL- tai laserhoito.

  Kaikkia esteettisiä ongelmia hoidettaessa parhaita tuloksia saavutetaan yhdistelemällä erilaisia toimenpiteitä. Sopivin hoitosuunnitelma sekä ihon että budjetin kannalta löytyy maksuttomassa konsultaatiossa.

Totta vai tarua?

TARUA

Osa huokosista erittää seebumia (talia) ja osa hikeä. Esteettistä haittaa aiheuttavat lähinnä ne ihohuokoset, joissa syntyy talia ja jotka sisältävät karvatupen.

TOTTA

Ihohuokoset ovat tärkeä osa ihoa. Ne ovat sekä karvojen että seebumin (talin) kotipesä. Karvat ja tali suojaavat ihoa. Iho ei pärjää ilman näitä.

Ihmisen ihossa on arviolta viisi miljoonaa ihohuokosta, joista noin 20 000 sijaitsee kasvojen alueella.

TARUA

Mustapään tummuus ei ole likaa. Kun ihohuokonen tukkeutuu, ihon pinnassa näkyy usein tumma piste. Se on hapettunutta rasvaa (seebumia). Seebumi on yleensä valkoista, mutta kun se hapettuu, sen väri muuttuu.

Ihossa voi olla myös likaa ja epäpuhtautta, mutta mustapäiden tummuus ei ole merkki liasta.

TARUA

Kosmetiikan markkinointiväittämistä huolimatta huokosia ei avata eikä suljeta. Huokonen voi laajentua tai supistua, ja huokosissa olevaa talia voi irroittaa esimerkiksi höyryttämällä, mutta huokoset eivät höyrytyshoidonkaan aikana avaudu tai sulkeudu. Ihohuokosia ei voi myöskään sulkea kasvovedellä tai ihonhoitotuotteella.

TOTTA

Auringon UV-säteily vaurioittaa ihoa ja laajentaa ihohuokosia.
UV-valo heikentää kollageenisäikeitä ja hajottaa niitä. Kollageeni on proteiini, joka tukee muun muassa ihohuoksia ja pitää ne kiinteinä. Kun kollageenin määrä vähenee, tuki romahtaa, iho veltostuu ja huokoset veltostuvat siinä samalla.

Ihon veltostuminen ja elastisuuden väheneminen ovat suurin yksittäinen syy sille, että ihohuokoset laajenevat ikääntyvässä ihossa, todetaan tässä tutkimuksessa.

TOTTA

Huokosten koko muuttuu jatkuvasti. Hormonit vaikuttavat.

Esimerkiksi ovulaation aikana huokoset saattavat laajentua jonkin verran, ja ovulaation jälkeen ne supistuvat jälleen hieman.

Hormonitoiminnan laaksot ja kukkulat näkyvät huokosten koossa, jos huokosia tutkii tarkasti.

TOTTA

Iän myötä kollageenin ja elastiinin määrä laskee. Kollageeni ja elastiini ovat proteiineja. Ihosta nämä proteiinit tekevät kiinteän, napakan ja joustavan.

Kollageenin ja elastiinin vähentyessä iho veltostuu. Mitä veltompi ja venyneempi iho on, sitä laajemmat ovat myös ihohuokoset.

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon

Valitse aluksi itsellesi sopiva konsultaatiomuoto:

1. Kuvakonsultaatio – lähetä kuvasi ammattilaistemme arvioitavaksi.
2. Klinikkakonsultaatio — keskustele ammattilaisemme kanssa klinikalla.

© Copyright - Nordic Med Spa