Riskit ja komplikaatiot
Jos jokin menee pieleen
Esteettiset hoidot ovat tehokkaita, mutta niihin liittyy myös riskejä. Riskit ovat pieniä, kun hoidon tekijä on kokenut terveydenhuollon ammattilainen.
Täyteainehoitoon, esimerkiksi huulten täyttöön, hakeutuminen on henkilökohtainen päätös. Ennen päätöksen tekemistä hoitoon hakeutuva asettaa toiseen vaakakuppiin hoidoista saatavat hyödyt ja toiseen vaakakuppiin hoidon riskit. Kun hoidon tekee kokenut, kouluttautunut terveydenhuollon ammattilainen ja kun hoidossa käytettävä täyteaine on laadukas, riskit ovat vähäisiä.
Täydellinen palautuminen täyteainehoidosta kestää parisen viikkoa. Lopullinen tulos on arvioitavissa vasta 2–3 viikon päästä hoidosta. Ammattilaisen tehtävänä on kertoa, mikä on palautumisen aikana normaalia ja millaisissa tilanteissa on syytä olla yhteydessä hoidon tekijään. Turvotus, mustelmat, punoitus ja kipu ovat tyypillisiä sivuoireita. Sivuoireet ovat yksilöllisiä, ja jokainen asiakas myös palautuu hoidosta yksilöllisesti.
Ennen hoitoa terveydenhuollon ammattilaisen tulee kertoa huolellisesti ja riittävän yksityiskohtaisesti hoidon sivuvaikutuksista ja mahdollisista riskeistä. Lisäksi hänen tulee ohjata asiakasta oikeansuuntaiseen jälkihoitoon. Sekä hoitotulokset että sivuvaikutukset ovat jokaisella hieman erilaisia.
Ammattilainen tietää, miten hän toimii, jos hoidon aikana tai sen jälkeen tapahtuu jotain odottamatonta.
Täyteainehoitoja tehdään lähinnä kasvojen alueelle, esimerkiksi huuliin, poskiin ja leukalinjaan. Hoidoilla pyritään häivyttämään ikääntymismuutoksia tai muotoilemaan ja korostamaan yksittäisiä kasvonpiirteitä. FDA-hyväksytyillä täyteaineilla (esim. Restylane, Juvéderm) tehtyihin hoitoihin ollaan hyvin tyytyväisiä.
Kaikille täyteainehoidot eivät kuitenkaan sovi. Esimerkiksi jotkin sairaudet tai allergiat voivat olla täyteainehoidon vasta-aiheita. Terveydenhuollon ammattilainen kykenee tekemään kokonaisarvion, jonka pohjalta hän voi suositella täyteainehoidon tekemistä – tai toisaalta tekemättä jättämistä.
Täyteaineita käytetään muun muassa juonteiden ja ryppyjen korjaamiseen. Aine ruiskutetaan ihoon neulalla. EU-alueella käytettävien täyteaineiden tulee löytyä valvovan viranomaisen rekisteristä (lääkinnälliset laitteet). Täyteaineen valmistajan on annettava vaatimustenmukaisuusvakuutus ja kiinnitettävä tuotteeseen CE-merkintä vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi.
Suurin osa alan kuluttajista arvostaa myös FDA-hyväksyntää. FDA on Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto, eikä EU-alueella luonnollisesti tarvita amerikkalaisviraston hyväksyntää. FDA-hyväksyntä on vaikea saada. Hyväksyntäkriteerit ovat tiukat. Sen vuoksi FDA-hyväksynnän saaneita täyteaineita pidetään EU-alueellakin poikkeuksellisen laadukkaina, turvallisina – usein myös pitkäkestoisina.
Suurin osa (arviolta 95 %) täyteainehoidoista tehdään synteettisillä hyaluronihappogeeleillä.
Muita täyteainemateriaaleja ovat mm. seuraavat:
Valtaosa täyteaineista antaa väliaikaisen tuloksen. Tulos häviää aineen hajotessa.
TÄYTEAINEHOIDOT
Ohimenevät sivuvaikutukset kuuluvat täyteainehoitoihin. Suurin osa komplikaatioista on lieviä sivuvaikutuksia: mustelmia, turvotusta, ohimenevää epäsymmetriaa. Vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia. Ne ovat lähes täysin vältettävissä sillä, että hoito suunnitellaan huolellisesti sekä tehdään asianmukaisilla tekniikoilla ja laadukkailla välineillä.
Ennen täyteainehoitoa käytävällä keskustelulla on suuri merkitys. Ammattitaitoisesti ja eettisesti toimiva täyteainehoitaja ottaa aina selvää asiakkaan yleisterveydestä, lääkityksistä ja aiemmista reaktioista. Jotkin perussairaudet ovat täyteainehoidon vasta-aiheita. Suurin osa pikkuvaivoista ei ole hoidon esteitä, mutta niistäkin on aina hyvä mainita terveydenhuollon ammattilaiselle, joka esteettisen hoidon tekee.
Raskaana oleville tai imettäville täyteainehoitoja ei tehdä.
Flunssat ja rokotteet – esimerkiksi koronarokote – herkistävät elimistön puolustusjärjestelmän. Kun keho on puolustustilassa, täyteaineen ruiskutuskohdat saattavat reagoida esimerkiksi turpoamalla tai jopa tulehtumalla. Tämä on monelle täyteainehoidossa käyneelle tuttu, perusflunssiin liittyvä ilmiö.
Asia tuli erityisen ajankohtaiseksi, kun Modernan koronarokotevalvonnan aikana kolme täyteainehoidoissa käynyttä naista kärsi yllättävästä kasvojen turpoamisesta. Brittitutkimuksen pohjalta vaikuttaa siltä, että nelisen prosenttia täyteaineasiakkaista saa turvotusta täyteaineen ruiskutuskohtaan covid-19-rokotteen yhteydessä.
Flunssan tai rokotusten aiheuttamat turvotukset menevät lähes aina ohi itsekseen, mutta niistä on kuitenkin hyvä keskustella täyteainehoidon tekijän kanssa. Arviolta joka sadannessa tapauksessa turvotuksen laskemiseen tarvitaan antihistamiinilääkitystä.
Rokotus ei estä täyteainehoitoja, eivätkä täyteainehoidot saa estää rokotuksia. Rokotuksen ja täyteainehoidon väliin on hyvä jättää kaksi viikkoa.
Suurin osa täyteainehoitojen sivuvaikutuksista on hoidettavissa. Hyvälaatuisen hyaluronihappovalmisteen voi viime kädessä poistaa hyaluronidaasi-injektiolla. Näin tehdään usein silloin, jos tulos on epäsymmetrinen tai muulla tavalla ei-toivottu.
Joskus hyaluronidaasihoidon lopputulos voi kuitenkin yllättää: kaikki hyaluronihappona pidetyt täyteaineet eivät sula, vaikka hyaluronidaasihoito tehtäisiin hyvin huolellisesti ja useita kertoja. Tällaisia tilanteita kohdataan lähinnä silloin, kun esimerkiksi huuliin on ruiskutettu monia erilaisia täyteaineita. Näistä kaikki eivät välttämättä ole puhtaita, hyvälaatuisia hyaluronihappovalmisteita, vaikka pakkausmerkinnät ja mainokset niin väittävätkin. Hyaluronidaasi hajottaa ainoastaan hyaluronihapon, ei muita aineita.
Pysyvät ja puolipysyvät täyteaineet saattavat muodostua ongelmaksi, jos hoidon tulos ei ole halutunlainen tai jos tulos ei näytä hyvältä ihmisen ikääntyessä. Pysyvien ja puolipysyvien täyteaineiden poisto ei onnistu kemiallisesti. Kaikkia aineita ei välttämättä saada pois edes kirurgisesti.
Laadukkaat, tunnetut hyaluronihappovalmisteet voidaan tarvittaessa poistaa hyaluronidaasilla. Hyaluronidaasihoitoja ei kuitenkaan kannata tehdä kevyin perustein, koska hyaluronidaasin toimintaa ei voida säädellä täydellisesti.
Liian aggressiivisten, kudosten rikkomiseen perustuvien täyteainehoitojen tulokset saattavat yllättää pysyvyydellään. Jos esimerkiksi huulikudosta runnellaan voimakkaasti toimenpiteen aikana, kudos ei välttämättä palaudu koskaan ennalleen, vaikka täyteaine hajoaisikin. Tämän vuoksi osa ammattilaisista kieltäytyy käyttämästä radikaaleimpia tekniikoita, joita varsinkin nuoret huulten täyteaineasiakkaat joskus toivovat.
Joskus harvoin täyteainehoito aiheuttaa tavanomaista vakavampia sivuvaikutuksia. Melko vakaviksi sivuvaikutuksiksi voidaan luokitella esimerkiksi seuraavat:
Heti hoidon jälkeen ja hoitoa seuraavien päivien aikana täyteaine tuntuu ihon alla. Ihoa ei kuitenkaan tule hieroa tai muutenkaan kosketella turhaan. Jos patteja tuntuu ihossa tai huulissa vielä 2–3 viikkoa täyteainehoidon jälkeen, kannattaa olla yhteydessä suoraan hoidon tekijään. Useimmiten pienet patit katoavat itsekseen muutaman viikon kuluessa, samalla tavalla kuin punoitus, ihon arkuus ja mustelmatkin.
Granuloomaksi kutsutaan kiinteää nystyrää, joka syntyy ihoon viipeellä. Granulooman syntymekanismit liittyvät useimmiten elimistön immuunijärjestelmään. Kyse voi olla esimerkiksi vierasesinereaktiosta. Granuloomien syntyminen on harvinaista. Niitä syntyy enimmäkseen pitkäkestoisten eli ns. puolipysyvien täyteaineiden ruiskutuskohtiin muutaman viikon kuluttua täyteainehoidosta.
Tulehdus on mahdollinen aina, kun ihon pinta läpäistään esimerkiksi neulalla eikä hoitoa tehdä aseptisesti Tulehduksen oireet muistuttavat täyteainehoidon normaaleja sivuvaikutuksia, mutta tulehduksessa oireilu lisääntyy hoitoa seuraavien päivien kuluessa. Jos punoitus, ihon arkuus ja turvotus eivät laannu hoidon jälkeisen viikon aikana, on otettava yhteys hoidon tekijään.
Pistoshoidot voivat aiheuttaa pigmenttimuutoksia ihmisillä, joiden iholla on taipumus synnyttää ylimääräistä pigmenttiä vaurioiden jälkeen. Pigmentoituminen on tyypillisempää tumma- kuin vaaleaihoisilla ihmisillä. Hoidon jälkeen iho on tärkeää suojata tavanomaistakin huolellisemmin UV-säteilyltä.
Huolellinen, kiireetön keskustelu takaa sen, että hoitotulos on kaunis ja hoito alusta loppuun saakka turvallinen.
Täyteainehoidon riskit vähenevät minimiin, kun hoidon tekijällä on terveydenhuollon koulutus. Ainakin kasvojen riskialueiden (esim. keskikasvot ja kulmien huoliryppyalue) täyteainehoidot kannattaa jättää kokeneen terveydenhuollon ammattihenkilön kontolle. Ammattitaitoinen terveydenhuollon toimija tietää, mitä pitää tehdä, jos asiakas saa esimerkiksi anafylaktisen reaktion. Ammattilainen on varautunut kaikkiin – myös erittäin harvinaisiin – tilanteisiin.
Vakavia komplikaatioita ovat muun muassa seuraavat:
Hyaluronihappoallergia on harvinainen ilmiö. Jos ihminen saa allergisen reaktion täyteainehoidon aikana, hän on todennäköisesti allerginen puuduteaineelle, ei hyaluronihapolle. Allergia oireilee yleensä pitkittyneenä turvotuksena, punoituksena, kutinana tai kipuna. Anafylaktinen reaktio on harvinainen, mutta ammattilaisen tulee olla sellaiseenkin valmistautunut.
Sokeutumistapauksia on maailmanlaajuisesti muutama vuosittain. Ne ovat syntyneet, kun hoidon tekijä on injektoinut täyteainetta verisuoneen eikä hyaluronidaasihoitoa ole tehty välittömästi. Myös nekroosi on erittäin harvinainen – mutta mahdollinen – komplikaatio. Sen syntymekanismi on samanlainen kuin sokeutumistapauksissa: täyteaine estää verenkierron.
Nekroosi ja sokeutuminen ovat erittäin harvinaisia komplikaatioita. Vakavien komplikaatioiden riski kasvaa, jos hoidon tekijällä ei ole perusteellista ymmärtämystä kasvojen anatomiasta eikä valmiuksia hoitaa yllättäviä tilanteita.
Vakavista komplikaatiosta on tehtävä haittavaikutusilmoitus myös Fimealle.
Lounastuntihoito?
Täyteainehoidot luokitellaan niin kutsutuiksi lounastuntihoidoiksi, koska ne vievät aikaa puolesta tunnista tuntiin ja niiden jälkeen arkirutiineihin palaaminen on helppoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että lähes jokaisen täyteainehoidon jälkeen hoitoalue turpoaa ja punoittaa.
Varsinkin huulissa turvotus voi olla voimakasta ja näkyvää.
Ensimmäiseen täyteainehoitoon tulevan on hyvä varata aika vapaapäiviensä yhteyteen. Muuten turvotus ja mahdolliset mustelmat saattavat herättää huomiota ja jopa huolta. Pahin turvotus laskee 2–3 vuorokauden aikana, ja päivän, parin jälkeen myös mahdolliset mustelmat ja pistosjäljet voi peittää meikillä.
Jälkihoito-ohjeiden noudattaminen nopeuttaa kaikkien sivuoireiden häviämistä. Turvotusta voi hoitaa muun muassa ohjeenmukaisella kylmäpakkauskäsittelyllä. Mustelmien ja punoituksen vaalenemista voi vauhdittaa arnikkia sisältävillä voiteilla.
Täyteainehoidon tavoitteena ei ole luoda asiakkaalle ankkahuulia. Jos huulet ovat hyvin epäluonnollisen näköiset ja työntyvät voimakkaasti ulospäin, jotain on mennyt pieleen. Huulet voivat olla hyvinkin muodokkaat olematta silti töröttävät ankkahuulet.
On hyvä muistaa, että täyteainehoidoilla voidaan korostaa piirteitä ja korjata kauneusvirheitä. Hoitojen tarkoitus ei ole muuttaa ihmisen ulkonäköä täysin erilaiseksi. Jos kaikki ympärillä olevat huomaavat, että ihmiselle on tehty radikaali täyteainehoito, toimenpide ei luultavasti ole kovin onnistunut.
Myös ns. Russian Lips -tyyli voi olla ongelmallinen, mikäli Russian-huulet rakennetaan aggressiivisesti kudoksia runtelemalla. Osa nykyisistä Russian-tekniikoista aiheuttaa pysyviä muutoksia ja vaurioita huuliin. Liian aggressiivisiin, kudoksia voimakkaasti rikkoviin Russian-tekniikoihin liittyy merkittäviä komplikaatioriskejä. Väärin tehdyistä Russian-huulista täyteaine saattaa myös lähteä liikkumaan huulirajojen ulkopuolelle.
Eettisesti toimiva ammattilainen ei käytä tekniikoita, jotka aiheuttavat pysyviä esteettisiä – tai jopa terveydellisiä – haittoja.
Täyteainehoidot
Botuliinitoksiinihoito on vaativaa lääketieteellistä osaamista edellyttävä toimenpide silloinkin, kun hoidonaihe on esteettinen. Toimenpiteenä Botox-hoito on yksinkertainen ja nopea. Botuliinitoksiinihoitoihin liittyy vähemmän sivuvaikutuksia ja komplikaatioriskejä kuin täyteainehoitoihin. Vakavia komplikaatioita botuliinitoksiinihoidot ovat aiheuttaneet erittäin harvoin.
Botuliinitoksiinia myydään apteekissa monella kauppanimellä. Tunnetuin kauppanimi lienee Botox, joka on Allergan-lääkeyhtiön botuliinitoksiinivalmiste. Kaikki botuliinitoksiinit ovat reseptilääkkeitä, ja niiden käytöstä vastaa lääkäri tai hammaslääkäri silloinkin, kun injektiohoidon tekee koulutettu sairaanhoitaja.
Botox-hoidot
Botox-hoidon sivuvaikutukset ovat lähtökohtaisesti huomaamattomampia kuin täyteainehoitojen sivuvaikutukset. Hoidon jälkeen kaikki pienet jäljet ovat yleensä helposti peitettävissä. Botox-hoito on aito lounastuntihoito.
Yleiset sivuvaikutukset:
Harvinaiset sivuvaikutukset:
Botox-hoidot
Mesolankahoidoilla pyritään kiinteyttämään ja kohottamaan ihoa. Hoitojen suosio on suuri, koska niiden avulla voidaan lykätä kirurgisia toimenpiteitä. Toisaalta kirurgisiin toimenpiteisiin verrattuina mesolankahoitojen riskit ovat vähäiset.
Mesolankahoidon riskit ovat lähinnä esteettisiä:
Joskus harvoin iho saattaa ärtyä tai tulehtua mesolankahoidon jälkeen. Terveydenhuollon ammattilainen tietää, miten tällaisessa tilanteessa tulee toimia.
Mesolankahoidot
Mesolankahoitojen riskit ovat vähäisiä, mutta komplikaatiot ovat tämänkin toimenpiteen yhteydessä mahdollisia. Koska hoidossa mennään ihon pinnan läpi alueella, jossa on verisuonia ja hermoja, toimenpide kannattaa teettää aina terveydenhuollon ammattilaisella. Hoito on turvallinen, kun sen tekijällä on perinpohjainen ymmärtämys kasvojen anatomiasta, riskialueista ja ihon rakenteesta.