Riskit ja komplikaatiot

Jos jokin menee pieleen

Esteettiset hoidot ovat tehokkaita, mutta niihin liittyy myös riskejä. Riskit ovat pieniä, kun hoidon tekijä on kokenut terveydenhuollon ammattilainen.

Valitse oikein!

Esteettisiin hoitoihin liittyvät riskit pysyvät vähäisinä, kun valitset hoidon tekijäksi esteettisiin toimenpiteisiin perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen. Ammattilainen osaa toimia myös silloin, jos jotain odottamatonta tapahtuu.

Myös aineiden ja laitteiden valinnassa on syytä olla huolellinen. Turvallisten aineiden ja laitteiden ominaisuuksista löytyy tieteellisesti pätevää, pitkäkestoista, kliinistä tutkimusta. Halvin vaihtoehto on harvoin turvallisin ja tehokkain.

Jälkihoito-ohjeiden tunnollinen noudattaminen lisää hoitojen turvallisuutta. Viime kädessä niin hoitotulokset kuin sivuvaikutuksetkin ovat jokaisella erilaisia. Olemme yksilöitä.

Botox riskin botox komplikaatio

Täyteainehoidot

Täyteainehoitoon, esimerkiksi huulten täyttöön, hakeutuminen on henkilökohtainen päätös. Ennen päätöksen tekemistä hoitoon hakeutuva asettaa toiseen vaakakuppiin hoidoista saatavat hyödyt ja toiseen vaakakuppiin hoidon riskit. Kun hoidon tekee kokenut, kouluttautunut terveydenhuollon ammattilainen ja kun hoidossa käytettävä täyteaine on laadukas, riskit ovat vähäisiä.

Täydellinen palautuminen täyteainehoidosta kestää parisen viikkoa. Lopullinen tulos on arvioitavissa vasta 2–3 viikon päästä hoidosta. Ammattilaisen tehtävänä on kertoa, mikä on palautumisen aikana normaalia ja millaisissa tilanteissa on syytä olla yhteydessä hoidon tekijään. Turvotus, mustelmat, punoitus ja kipu ovat tyypillisiä sivuoireita. Sivuoireet ovat yksilöllisiä, ja jokainen asiakas myös palautuu hoidosta yksilöllisesti.

Ennen hoitoa terveydenhuollon ammattilaisen tulee kertoa huolellisesti ja riittävän yksityiskohtaisesti hoidon sivuvaikutuksista ja mahdollisista riskeistä. Lisäksi hänen tulee ohjata asiakasta oikeansuuntaiseen jälkihoitoon. Sekä hoitotulokset että sivuvaikutukset ovat jokaisella hieman erilaisia.

Ammattilainen tietää, miten hän toimii, jos hoidon aikana tai sen jälkeen tapahtuu jotain odottamatonta.

Tyytyväisiä täyteaine­asiakkaita

Täyteainehoitoja tehdään lähinnä kasvojen alueelle, esimerkiksi huuliin, poskiin ja leukalinjaan. Hoidoilla pyritään häivyttämään ikääntymismuutoksia tai muotoilemaan ja korostamaan yksittäisiä kasvonpiirteitä. FDA-hyväksytyillä täyteaineilla (esim. Restylane, Juvéderm) tehtyihin hoitoihin ollaan hyvin tyytyväisiä.

 • 96 % asiakkaista kertoi, että Restylane Lyft -hoito täytti tai ylitti hoidolle asetetut odotukset. 99 % tutkimukseen osallistuneista suosittelisi hoitoa ystävälleenkin. Lue lisää.
 • 97 % asiakkaista ilmoitti olevansa tyytyväisiä saamaansa Teosyal Redensity 2 -hoitoon. 98 % hoidetuista suosittelisi Redensity 2 -hoitoa muille. Lue lisää.

Kaikille täyteainehoidot eivät kuitenkaan sovi. Esimerkiksi jotkin sairaudet tai allergiat voivat olla täyteainehoidon vasta-aiheita. Terveydenhuollon ammattilainen kykenee tekemään kokonaisarvion, jonka pohjalta hän voi suositella täyteainehoidon tekemistä – tai toisaalta tekemättä jättämistä.

CE-hyväksyntä on minimi – kuluttaja arvostaa myös FDA-hyväksyntää

Täyteaineita käytetään muun muassa juonteiden ja ryppyjen korjaamiseen. Aine ruiskutetaan ihoon neulalla. EU-alueella käytettävien täyteaineiden tulee löytyä valvovan viranomaisen rekisteristä (lääkinnälliset laitteet). Täyteaineen valmistajan on annettava vaatimustenmukaisuusvakuutus ja kiinnitettävä tuotteeseen CE-merkintä vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi.

Suurin osa alan kuluttajista arvostaa myös FDA-hyväksyntää. FDA on Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto, eikä EU-alueella luonnollisesti tarvita amerikkalaisviraston hyväksyntää. FDA-hyväksyntä on vaikea saada. Hyväksyntäkriteerit ovat tiukat. Sen vuoksi FDA-hyväksynnän saaneita täyteaineita pidetään EU-alueellakin poikkeuksellisen laadukkaina, turvallisina – usein myös pitkäkestoisina.

Suurin osa (arviolta 95 %) täyteainehoidoista tehdään synteettisillä hyaluronihappogeeleillä.
Muita täyteainemateriaaleja ovat mm. seuraavat:

 • PLLA-täyteaineet (Sculptra)
 • Kalsiumhydroksiapatiitti (Radiesse, Crystalys)
 • Eläinperäiset hyaluronihappovalmisteet
 • Kollageenitäyteaineet
 • PMMA-täyteaineet (pysyvä täyteaine)

Valtaosa täyteaineista antaa väliaikaisen tuloksen. Tulos häviää aineen hajotessa.

Riskit ja komplikaatiot

TÄYTEAINEHOIDOT

Ohimenevät sivuvaikutukset kuuluvat täyteainehoitoihin. Suurin osa komplikaatioista on lieviä sivuvaikutuksia: mustelmia, turvotusta, ohimenevää epäsymmetriaa. Vakavat komplikaatiot ovat harvinaisia. Ne ovat lähes täysin vältettävissä sillä, että hoito suunnitellaan huolellisesti sekä tehdään asianmukaisilla tekniikoilla ja laadukkailla välineillä.

Yleiset sivuvaikutukset

 • mustelmat
 • punoitus
 • turvotus
 • kipu
 • kutina ja kihelmöinti
 • ohimenevä muhkuraisuus ja epäsymmetria
 • Lue lisää!

Yleisterveydellä on merkitystä

Ennen täyteainehoitoa käytävällä keskustelulla on suuri merkitys. Ammattitaitoisesti ja eettisesti toimiva täyteainehoitaja ottaa aina selvää asiakkaan yleisterveydestä, lääkityksistä ja aiemmista reaktioista. Jotkin perussairaudet ovat täyteainehoidon vasta-aiheita. Suurin osa pikkuvaivoista ei ole hoidon esteitä, mutta niistäkin on aina hyvä mainita terveydenhuollon ammattilaiselle, joka esteettisen hoidon tekee.

Raskaana oleville tai imettäville täyteainehoitoja ei tehdä.

Rokotteet ja flunssat

Flunssat ja rokotteet – esimerkiksi koronarokote – herkistävät elimistön puolustusjärjestelmän. Kun keho on puolustustilassa, täyteaineen ruiskutuskohdat saattavat reagoida esimerkiksi turpoamalla tai jopa tulehtumalla. Tämä on monelle täyteainehoidossa käyneelle tuttu, perusflunssiin liittyvä ilmiö.

Asia tuli erityisen ajankohtaiseksi, kun Modernan koronarokotevalvonnan aikana kolme täyteainehoidoissa käynyttä naista kärsi yllättävästä kasvojen turpoamisesta. Brittitutkimuksen pohjalta vaikuttaa siltä, että nelisen prosenttia täyteaineasiakkaista saa turvotusta täyteaineen ruiskutuskohtaan covid-19-rokotteen yhteydessä.

Flunssan tai rokotusten aiheuttamat turvotukset menevät lähes aina ohi itsekseen, mutta niistä on kuitenkin hyvä keskustella täyteainehoidon tekijän kanssa. Arviolta joka sadannessa tapauksessa turvotuksen laskemiseen tarvitaan antihistamiinilääkitystä.

Rokotus ei estä täyteainehoitoja, eivätkä täyteainehoidot saa estää rokotuksia. Rokotuksen ja täyteainehoidon väliin on hyvä jättää kaksi viikkoa.

Pysyvä täyteaine voi aiheuttaa pysyviä ongelmia

Suurin osa täyteainehoitojen sivuvaikutuksista on hoidettavissa. Hyvälaatuisen hyaluronihappovalmisteen voi viime kädessä poistaa hyaluronidaasi-injektiolla. Näin tehdään usein silloin, jos tulos on epäsymmetrinen tai muulla tavalla ei-toivottu.

Joskus hyaluronidaasihoidon lopputulos voi kuitenkin yllättää: kaikki hyaluronihappona pidetyt täyteaineet eivät sula, vaikka hyaluronidaasihoito tehtäisiin hyvin huolellisesti ja useita kertoja. Tällaisia tilanteita kohdataan lähinnä silloin, kun esimerkiksi huuliin on ruiskutettu monia erilaisia täyteaineita. Näistä kaikki eivät välttämättä ole puhtaita, hyvälaatuisia hyaluronihappovalmisteita, vaikka pakkausmerkinnät ja mainokset niin väittävätkin. Hyaluronidaasi hajottaa ainoastaan hyaluronihapon, ei muita aineita.

Pysyvät ja puolipysyvät täyteaineet saattavat muodostua ongelmaksi, jos hoidon tulos ei ole halutunlainen tai jos tulos ei näytä hyvältä ihmisen ikääntyessä. Pysyvien ja puolipysyvien täyteaineiden poisto ei onnistu kemiallisesti. Kaikkia aineita ei välttämättä saada pois edes kirurgisesti.

Laadukkaat, tunnetut hyaluronihappovalmisteet voidaan tarvittaessa poistaa hyaluronidaasilla. Hyaluronidaasihoitoja ei kuitenkaan kannata tehdä kevyin perustein, koska hyaluronidaasin toimintaa ei voida säädellä täydellisesti.

Myös aggressiivinen tekniikka voi aiheuttaa pysyviä ongelmia

Liian aggressiivisten, kudosten rikkomiseen perustuvien täyteainehoitojen tulokset saattavat yllättää pysyvyydellään. Jos esimerkiksi huulikudosta runnellaan voimakkaasti toimenpiteen aikana, kudos ei välttämättä palaudu koskaan ennalleen, vaikka täyteaine hajoaisikin. Tämän vuoksi osa ammattilaisista kieltäytyy käyttämästä radikaaleimpia tekniikoita, joita varsinkin nuoret huulten täyteaineasiakkaat joskus toivovat.

Vakavat komplikaatiot ovat hyvin harvinaisia

Joskus harvoin täyteainehoito aiheuttaa tavanomaista vakavampia sivuvaikutuksia. Melko vakaviksi sivuvaikutuksiksi voidaan luokitella esimerkiksi seuraavat:

 • tulehdus
 • pahkurat ja nystyt, granuloomat
 • pigmenttimuutokset

Patit, pahkurat, granuloomat

Heti hoidon jälkeen ja hoitoa seuraavien päivien aikana täyteaine tuntuu ihon alla. Ihoa ei kuitenkaan tule hieroa tai muutenkaan kosketella turhaan. Jos patteja tuntuu ihossa tai huulissa vielä 2–3 viikkoa täyteainehoidon jälkeen, kannattaa olla yhteydessä suoraan hoidon tekijään. Useimmiten pienet patit katoavat itsekseen muutaman viikon kuluessa, samalla tavalla kuin punoitus, ihon arkuus ja mustelmatkin.

Granuloomaksi kutsutaan kiinteää nystyrää, joka syntyy ihoon viipeellä. Granulooman syntymekanismit liittyvät useimmiten elimistön immuunijärjestelmään. Kyse voi olla esimerkiksi vierasesinereaktiosta. Granuloomien syntyminen on harvinaista. Niitä syntyy enimmäkseen pitkäkestoisten eli ns. puolipysyvien täyteaineiden ruiskutuskohtiin muutaman viikon kuluttua täyteainehoidosta.

Tulehdus

Tulehdus on mahdollinen aina, kun ihon pinta läpäistään esimerkiksi neulalla eikä hoitoa tehdä aseptisesti Tulehduksen oireet muistuttavat täyteainehoidon normaaleja sivuvaikutuksia, mutta tulehduksessa oireilu lisääntyy hoitoa seuraavien päivien kuluessa. Jos punoitus, ihon arkuus ja turvotus eivät laannu hoidon jälkeisen viikon aikana, on otettava yhteys hoidon tekijään.

Pigmenttimuutokset

Pistoshoidot voivat aiheuttaa pigmenttimuutoksia ihmisillä, joiden iholla on taipumus synnyttää ylimääräistä pigmenttiä vaurioiden jälkeen. Pigmentoituminen on tyypillisempää tumma- kuin vaaleaihoisilla ihmisillä. Hoidon jälkeen iho on tärkeää suojata tavanomaistakin huolellisemmin UV-säteilyltä.

Huolellinen, kiireetön keskustelu takaa sen, että hoitotulos on kaunis ja hoito alusta loppuun saakka turvallinen.

 

Vakavat komplikaatiot

Täyteainehoidon riskit vähenevät minimiin, kun hoidon tekijällä on terveydenhuollon koulutus. Ainakin kasvojen riskialueiden (esim. keskikasvot ja kulmien huoliryppyalue) täyteainehoidot kannattaa jättää kokeneen terveydenhuollon ammattihenkilön kontolle. Ammattitaitoinen terveydenhuollon toimija tietää, mitä pitää tehdä, jos asiakas saa esimerkiksi anafylaktisen reaktion. Ammattilainen on varautunut kaikkiin – myös erittäin harvinaisiin – tilanteisiin.

Vakavia komplikaatioita ovat muun muassa seuraavat:

 • anafylaktinen reaktio
 • sokeutuminen
 • ihon kuolio (nekroosi)

Hyaluronihappoallergia on harvinainen ilmiö. Jos ihminen saa allergisen reaktion täyteainehoidon aikana, hän on todennäköisesti allerginen puuduteaineelle, ei hyaluronihapolle. Allergia oireilee yleensä pitkittyneenä turvotuksena, punoituksena, kutinana tai kipuna. Anafylaktinen reaktio on harvinainen, mutta ammattilaisen tulee olla sellaiseenkin valmistautunut.

Sokeutumistapauksia on maailmanlaajuisesti muutama vuosittain. Ne ovat syntyneet, kun hoidon tekijä on injektoinut täyteainetta verisuoneen eikä hyaluronidaasihoitoa ole tehty välittömästi. Myös nekroosi on erittäin harvinainen – mutta mahdollinen – komplikaatio. Sen syntymekanismi on samanlainen kuin sokeutumistapauksissa: täyteaine estää verenkierron.

Nekroosi ja sokeutuminen ovat erittäin harvinaisia komplikaatioita. Vakavien komplikaatioiden riski kasvaa, jos hoidon tekijällä ei ole perusteellista ymmärtämystä kasvojen anatomiasta eikä valmiuksia hoitaa yllättäviä tilanteita.

Vakavista komplikaatiosta on tehtävä haittavaikutusilmoitus myös Fimealle.

Huulten täyttö ja muotoilu

Lounastuntihoito?

Täyteainehoidot luokitellaan niin kutsutuiksi lounastuntihoidoiksi, koska ne vievät aikaa puolesta tunnista tuntiin ja niiden jälkeen arkirutiineihin palaaminen on helppoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että lähes jokaisen täyteainehoidon jälkeen hoitoalue turpoaa ja punoittaa.

Varsinkin huulissa turvotus voi olla voimakasta ja näkyvää.

Ensimmäiseen täyteainehoitoon tulevan on hyvä varata aika vapaapäiviensä yhteyteen. Muuten turvotus ja mahdolliset mustelmat saattavat herättää huomiota ja jopa huolta. Pahin turvotus laskee 2–3 vuorokauden aikana, ja päivän, parin jälkeen myös mahdolliset mustelmat ja pistosjäljet voi peittää meikillä.

Jälkihoito-ohjeiden noudattaminen nopeuttaa kaikkien sivuoireiden häviämistä. Turvotusta voi hoitaa muun muassa ohjeenmukaisella kylmäpakkauskäsittelyllä. Mustelmien ja punoituksen vaalenemista voi vauhdittaa arnikkia sisältävillä voiteilla.

Ankkahuulet – onko hoito onnistunut?

Täyteainehoidon tavoitteena ei ole luoda asiakkaalle ankkahuulia. Jos huulet ovat hyvin epäluonnollisen näköiset ja työntyvät voimakkaasti ulospäin, jotain on mennyt pieleen. Huulet voivat olla hyvinkin muodokkaat olematta silti töröttävät ankkahuulet.

On hyvä muistaa, että täyteainehoidoilla voidaan korostaa piirteitä ja korjata kauneusvirheitä. Hoitojen tarkoitus ei ole muuttaa ihmisen ulkonäköä täysin erilaiseksi. Jos kaikki ympärillä olevat huomaavat, että ihmiselle on tehty radikaali täyteainehoito, toimenpide ei luultavasti ole kovin onnistunut.

Myös ns. Russian Lips -tyyli voi olla ongelmallinen, mikäli Russian-huulet rakennetaan aggressiivisesti kudoksia runtelemalla. Osa nykyisistä Russian-tekniikoista aiheuttaa pysyviä muutoksia ja vaurioita huuliin. Liian aggressiivisiin, kudoksia voimakkaasti rikkoviin Russian-tekniikoihin liittyy merkittäviä komplikaatioriskejä.  Väärin tehdyistä Russian-huulista täyteaine saattaa myös lähteä liikkumaan huulirajojen ulkopuolelle.

Eettisesti toimiva ammattilainen ei käytä tekniikoita, jotka aiheuttavat pysyviä esteettisiä – tai jopa terveydellisiä – haittoja.

huulten täyttö kapseloituminen

6 neuvoa asiakkaalle

 • Valitse pistäjäksi aina terveydenhuollon ammattilainen, joka käyttää tutkittuja ja hyväksyttyjä valmisteita ja hallitsee aseptiset työtavat.
 • Valitse pistäjäksi lääkäri tai sairaanhoitaja, jolla on vastuulääkäri. Vastuulääkäri voi tarvittaessa tehdä täyteaineen sulatushoidon hyaluronidaasilla.
 • Pyydä saada nähdä
  • tuotteen CE-merkintä (koskee myös mesoterapialiuoksia)
  • tuotteen viimeinen käyttöpäivä
  • sinetöidyn pakkauksen avaaminen
 • Valitse ammattilainen, joka ei kiirehdi vaan käy kanssasi läpi kaikki riskit, sivuvaikutukset ja terveyteesi liittyvät tiedot. Pyydä jälkihoito-ohje kirjallisena.
 • Älä turvaudu epämääräisiin täyteaineisiin, jotka tuodaan maahan virallisen maahantuojan ohi. Älä tilaa täyteaineita itse internetistä. Epämääräisistä lähteistä tulevat täyteaineet voivat olla väärennettyjä, pilaantuneita ja jopa vaarallisia. Älä koskaan pistä ihon alle mitään itse.
 • Käytä ainoastaan hajoavia täyteaineita. Pysyvä täyteaine voi aiheuttaa pysyvän, alati pahenevan haitan.

Täyteainehoidot

Pitääkö olla huolissaan?

 • Sivuoireet menevät ohi itsekseen

  Kaikkiin täyteainehoitoihin liittyy sivuvaikutuksia: turvotusta, punoitusta, kihelmöintiä ja joskus myös mustelmia. Hoitoa seuraavien päivien aikana toimenpidealueen muoto saattaa vaihdella, koska turvotus ei laske tasaisesti. Epäsymmetria ja pienet muhkurat ihon alla ovat ensimmäisten viikkojen aikana normaaleja ilmöitä. Ne menevät ohi itsekseen kahden, viimeistään kolmen viikon aikana.

 • Ammattilainen auttaa

  Täyteainehoidon lopputulosta voidaan arvioida noin kahden viikon kuluttua toimenpiteestä. Jos sivuoireet eivät mene ohi kahdessa viikossa tai jos kahden viikon jälkeen ilmenee uusia, hoitoon liittyviä oireita, on hyvä olla yhteydessä täyteainehoidon tekijään.

Botox

Botuliinitoksiinihoito on vaativaa lääketieteellistä osaamista edellyttävä toimenpide silloinkin, kun hoidonaihe on esteettinen. Toimenpiteenä Botox-hoito on yksinkertainen ja nopea. Botuliinitoksiinihoitoihin liittyy vähemmän sivuvaikutuksia ja komplikaatioriskejä kuin täyteainehoitoihin. Vakavia komplikaatioita botuliinitoksiinihoidot ovat aiheuttaneet erittäin harvoin.

Botuliinitoksiinia myydään apteekissa monella kauppanimellä. Tunnetuin kauppanimi lienee Botox, joka on Allergan-lääkeyhtiön botuliinitoksiinivalmiste. Kaikki botuliinitoksiinit ovat reseptilääkkeitä, ja niiden käytöstä vastaa lääkäri tai hammaslääkäri silloinkin, kun injektiohoidon tekee koulutettu sairaanhoitaja.

Riskit ja komplikaatiot

Botox-hoidot

Botox-hoidon sivuvaikutukset ovat lähtökohtaisesti huomaamattomampia kuin täyteainehoitojen sivuvaikutukset. Hoidon jälkeen kaikki pienet jäljet ovat yleensä helposti peitettävissä. Botox-hoito on aito lounastuntihoito.

Yleiset sivuvaikutukset:

 • Pistoskohdan pieni turvotus
 • Pistoskohdan kihelmöinti ja punoitus
 • Mustelmat
 • Päänsärky
 • Pahoinvointi
 • Esteettiset komplikaatiot (esim. silmäluomen tai kulmakarvan roikkuminen)

Harvinaiset sivuvaikutukset:

 • Tulehdus
 • Flunssaoireet
 • Lihasten nykiminen (elohiiri)
 • Huimaus
 • Näköhäiriö
 • Suun kuivuminen
 • Ahdistuneisuus

Botox-hoidot

Pitääkö olla huolissaan?

 • Sivuoireet menevät ohi itsekseen

  Yleensä Botox-hoidon haittavaikutukset tulevat esiin injektion antoa seuraavina päivinä ja ovat ohimeneviä. Useimmat raportoidut haitat ovat olleet lieviä tai kohtalaisia.

  Botox-hoito on monella tapaa jopa turvallisempi kuin täyteainehoito.

  Jos tulos ei ole tasapainoinen, tulosta voidaan parantaa lisäpistoksilla ns. kontrollikäynnillä kahden viikon jälkeen hoidosta.

 • Ammattilainen auttaa

  Vakavat komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Jos potilaalla on havaitsematon neuromuskulaarisairaus, nielemis- ja hengitysvaikeudet ovat mahdollisia. Jos tällaisia ilmenee, on oltava välittömästi yhteydessä hoidon tekijään.

  Yliherkkyys A-tyypin botuliinitoksiinille on hoidon vasta-aihe, samoin myasthenia gravis tai Eaton-Lambertin oireyhtymä. Botuliinitoksiinin käytöstä raskauden ja imetyksen aikana ei ole riittävästi tietoa. Siksi raskaus ja imetys ovat hoidon vasta-aiheita.

Mesolangat

Mesolankahoidoilla pyritään kiinteyttämään ja kohottamaan ihoa. Hoitojen suosio on suuri, koska niiden avulla voidaan lykätä kirurgisia toimenpiteitä. Toisaalta kirurgisiin toimenpiteisiin verrattuina mesolankahoitojen riskit ovat vähäiset.

Mesolankahoidon riskit ovat lähinnä esteettisiä:

 • mustelmat
 • turvotus
 • ohimenevä epäsymmetria
 • liian huomaamaton lopputulos
 • langanpään ulostulo
 • langan kuultaminen ihon läpi

Joskus harvoin iho saattaa ärtyä tai tulehtua mesolankahoidon jälkeen. Terveydenhuollon ammattilainen tietää, miten tällaisessa tilanteessa tulee toimia.

Riskit ja komplikaatiot

Mesolankahoidot

Mesolankahoitojen riskit ovat vähäisiä, mutta komplikaatiot ovat tämänkin toimenpiteen yhteydessä mahdollisia. Koska hoidossa mennään ihon pinnan läpi alueella, jossa on verisuonia ja hermoja, toimenpide kannattaa teettää aina terveydenhuollon ammattilaisella. Hoito on turvallinen, kun sen tekijällä on perinpohjainen ymmärtämys kasvojen anatomiasta, riskialueista ja ihon rakenteesta.

Sivuvaikutukset, riskit, komplikaatiot – mitä niille voi tehdä?

 1. Mesolankahoitoon liittyy kipua ja särkyä. Näitä vaimennetaan erilaisilla puudutustekniikoilla, esimerkiksi voidepuudutuksella tai paikallispuudutuksella. Hoidon jälkeistä särkyä voi hoitaa parasetamolilla.
 2. Joskus hoito aiheuttaa mustelmia ja turvotusta. Mustelmien vaalentamiseen voi käyttää esimerkiksi Arnizen-voidetta. Turvotuksen laskemiseen auttavat kylmäpakkaushoito ja nukkuminen sängyn pääpuoli ylös kohotettuna.
 3. Jos mesolanka tulee ulos ihosta, se voidaan poistaa kokonaan. Vaihtoehtoisesti tilanne voidaan korjata pinnallisella hyaluronihappopistoksella, jolloin langanpää siirtyy takaisin ihon sisään.
 4. Jos iho on ohut ja mesolanka asetetaan liian pinnallisesti, lanka saattaa näkyä ihon läpi. Ongelma voidaan hoitaa joko poistamalla lanka tai täyteläistämällä ihoa kevyesti hyaluronihappogeelillä.
 5. Pinnallisella täyteainehoidolla voidaan korjata myös muuta ihon epätasaisuutta mesolankahoidon jälkeen. Ihon epätasaisuus on melko harvinainen komplikaatio, samoin langan ulos tuleminen tai langan kuultaminen ihon läpi.
 6. Joskus harvoin iho tulehtuu mesolankahoidon jälkeen. Tulehdusta hoidetaan useimmiten antibiootilla.

Esteettiset hoidot ovat turvallisia

Komplikaatiot ovat kuitenkin mahdollisia

Esteettisissä hoidoissa läpäistään ihon pinta ja mennään pintaa syvemmälle. Puhutaan mini-invasiivisista hoidoista. Mini-invasiivisuus tarkoittaa vähäistä elimistön sisään menemistä. Ihon pinnan läpi voidaan mennä esimerkiksi neulalla, voimakkaalla kemiallisella liuoksella tai energia-avusteisesti (laser-, radiotaajuus-, IPL-, ultraäänihoito).

Esteettiset toimenpiteet ovat tehokkaampia ja tuloksellisempia kuin kosmetologiset hoidot. Tehokkuuden ja tuloksellisuuden kääntöpuolena ovat komplikaatioiden riskit. Riskejä voi hallita valitsemalla tarkasti sen, kuka hoidon tekee ja mitä aineita ja välineitä hoidontekijä käyttää. Kun hoidon tekee esteettiseen lääketieteeseen erikoistunut terveydenhuollon ammattilainen ja kun tekijä käyttää tutkitusti turvallisia, viranomaisten hyväksymiä välineitä, komplikaatioriskit ovat vähäisiä. Pieni komplikaatioiden riski on silti aina olemassa.

Tekijän koulutus- ja kokemuspohja

Esteettisen hoidon tekijä vastaa hoidon turvallisuudesta. Hänen tehtävänään on selvittää,

 • onko hoito asiakkaalle sopiva
 • onko hoidon ajankohta asiakkaalle sopiva
 • riittääkö hänen oma, tämänhetkinen osaamisensa (anatomiaosaaminen, tekninen osaaminen) hoidon tekemiseen
 • riittävätkö hänen taitonsa mahdollisen komplikaation hoitamiseen

Esteettisiin hoitoihin kouluttautunut terveydenhuollon ammattilainen minimoi toimenpiteisiin liittyvät riskit toimimalla huolellisesti hoidon suunnittelusta jälkihoitoon saakka. Kun asiakas valitsee eettisesti ja kiireettömästi työskentelevän terveydenhuollon ammattilaisen, hänen ei tarvitse pelätä komplikaatioita.

Ellei hoidon tekijällä ole terveydenhuollon koulutusta ja tämän peruskoulutuksen päälle rakennettua esteettisen lääketieteen koulutusta, toimenpiteen riskit kasvavat. Samoin käy, jos aloitteleva esteettisen lääketieteen ammattilainen alkaa tehdä yksin ja ilman kokeneen ammattilaisen tukea sellaisia toimenpiteitä, joihin hänen tosiasiallinen osaamisensa ei vielä riitä. Aloitteleva esteettisten hoitojen tarjoaja toimii oikein, kun hän tukeutuu itseään kokeneempiin ammattilaisiin ja konsultoi heitä mieluummin liian herkästi kuin liian varovaisesti.

Huulten täyttö riskit, Botox riskit

Eettisesti toimiva ammattihenkilö on varautunut siihen, että jotain odottamatonta tapahtuu. Hän tietää, kuinka hänen on toimittava komplikaatiotilanteessa, vaikka riski komplikaatioihin onkin hyvin pieni. Kuluttaja tunnistaa oikein toimivan ammattilaisen myös oikeansuuntaisesta markkinoinnista. Esteettisiä hoitoja ei pidä markkinoida täysin riskittöminä. Ammattilaisen tehtävä on kertoa kuluttajalle avoimesti myös hoitojen sivuvaikutuksista ja riskeistä.

Aineet ja välineet

Esteettisiin hoitoihin liittyviä riskejä minimoidaan käyttämällä vain sellaisia välineitä, laitteita ja aineita, jotka ovat aidosti turvallisia. Suurin osa esteettisistä hoidoista tehdään joko lääkinnällisiksi laitteiksi tai lääkeaineiksi luokitelluilla välineillä:

 • Botuliinitoksiini on reseptivalmiste, ja botuliinitoksiinihoidot luokitellaan Suomessa vaativaa lääketieteellistä osaamista edellyttäviksi hoidoiksi.
  • Botuliinitoksiinihoidosta päättää lääkäri tai hammaslääkäri  myös silloin, kun hoidon tekee botuliinihoitoihin kouluttautunut sairaanhoitaja.
  • Sairaanhoitaja voi tehdä botuliinitoksiinihoitoja vain terveydenhuollon toimintayksikössä.
  • Lääkärin tai hammaslääkärin tulee olla välittömästi ja tosiasiallisesti tavoitettavissa, kun hoidon tekee sairaanhoitaja.
  • Esteettisiä hoitoja tekevä ammattilainen ei saa hankkia botuliinitoksiinia esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista.
 • Luokan 4 laser ylittää ihoaltistuksen raja-arvot, joten sitä saa käyttää ihon käsittelyyn vain terveydenhuollon toimintayksiköissä.
  • Tällaista laseria käytetään esimerkiksi tatuoinnin poistamiseen.
 • Ihoon ei saa injektoida kosmetiikaksi luokiteltuja aineita (esim. mesoterapialiuokset, täyteaineet). Kosmetiikaksi luokiteltuja tuotteita käytetään ainoastaan ihon pinnalla, esim. kosmetologisissa hoidoissa.
  • Euroopan Unionissa hyväksytyt lääkinnälliset laitteet tunnistaa CE-merkinnästä. Jos mesoterapiatuotteesta tai täyteaineesta puuttuu CE-merkintä, ainetta ei saa injektoida ihoon.
  • CE-merkintä ei riitä, mikäli aine on Suomessa luokiteltu lääkkeeksi (esim. rasvansulatukseen käytetyt fosfatidyylikoliini-deoksikoolihappoliuokset).
  • Aineiden ja välineiden turvallisuudesta vastaa hoidon tekijä. Hänen tulee perehtyä siihen, mitä valmisteita hoidoissa saa käyttää ja mitä ei. Alan lainsäädännön tunteminen on merkittävä osa ammattitaitoa.
 • Jos valmistetta ei ole luokiteltu lääkinnälliseksi laitteeksi tai lääkkeeksi ja se sisältää kosmetiikka-asetuksessa kiellettyjä ainesosia, tuotetta ei saa käyttää lainkaan.
  • Tämä koskee esimerkiksi vahvoja salisyylihappoliuoksia ja TCA-kuorinta-aineita. Näitä myydään Euroopan markkinoilla kosmeettisina valmisteina, vaikka näiden käyttö kosmetiikkana on kielletty EU:n kosmetiikka-asetuksessa.
  • Miedot kuorintaliuokset (glykolihappo, maitohappo ja muut AHA-liuokset) ovat kosmeettisia valmisteita, ja niitä saa sellaisina myös käyttää.
mesoterapia riskit, ihonhoito

Hoidon lopputulokseen ja sivuoireisiin vaikuttavat myös yksilölliset tekijät. Jälkihoito-ohjeiden noudattamisellakin on merkitystä.

Kaipaatko apua tai tukea?

Kaipaatko apua sivuoireiden, koronarokotteen aiheuttamien reaktioiden tai komplikaatioiden kanssa?
Ehkä et saa tarvitsemaasi tukea hoidontekijältä.

Ota meihin yhteyttä alla olevan lomakkeen avulla! Katsotaan yhdessä, voisiko joku ammattilaisistamme auttaa juuri Sinua.

Täytä tämä lomake, niin katsotaan yhdessä, voimmeko auttaa!

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

© Copyright - Nordic Med Spa