Hiustenlähtö

Hiustenlähtö on yleinen ongelma, jonka taustalta löytyy monenlaisia syitä perintötekijöistä hormonitoiminnan muutoksiin.

Kaikkia ihmisiä hiustenlähtö ei häiritse; olemme yksilöitä.

Jos kaljuuntuminen tai hiustenlähtö alkaa vaivata tai jopa ahdistaa, asiasta on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Tätäkin ongelmaa voidaan hoitaa tehokkaasti, kun hoitotoimet aloitetaan hyvissä ajoin.

Hiustenlähtö

Normaalia vai ei?

50–100 hiuksen lähteminen päivittäin kuuluu normaalielämään: irtoavat hiukset korvautuvat uusilla, eikä ihminen kiinnitä normaaliin hiustenlähtöön erityistä huomiota. Jos irtoavat hiukset eivät kuitenkaan korvaudu uusilla, hiustenlähtö alkaa näkyä, yleensä hiljalleen vuosien kuluessa, joskus nopeamminkin.

Hiustenlähdön tunnistaminen voi olla hankalaa, koska irtoavien hiusten lukumäärää ei pysty laskemaan. Hiustenlähdöstä voi kuitenkin olla kysymys, jos hiustenpesun jälkeen viemäriin kertyy aiempaa enemmän hiuksia tai jos kampaan ja harjaan jää aikaisempaa isompia hiustukkoja. Asia varmistuu, jos hiuspohja alkaa pilkistellä hiusten läpi tai jos hiusraja tuntuu kipuavan kuukausi kuukaudelta korkeammalle.

Hiuksen elinkaari

 1. Anageenivaihe on 2–7 vuotta kestävä aktiivinen kasvuvaihe, jonka aikana hius kasvaa noin senttimetrin kuukaudessa
 2. Katageenivaihe on kahden viikon mittainen siirtymävaihe.
 3. Telogeenivaihe on lepovaihe, joka kestää normaalisti 1–3 kuukautta. Hius lepää ja lopulta irtoaa.

Ongelmat ja ratkaisut

Naisten hiustenlähtö

Naisilla hiustenlähtö voi johtua lukuisista syistä. Hormonitoiminnan vaihtelut, stressi ja ikääntyminen saattavat häiritä hiuspohjan toimintaa.  Joissakin tapauksissa hiustenlähtö on perinnöllistä.

Hiustenlähtö on joko pysyvää tai väliaikaista: Jos hiuspohjan karvatupet surkastuvat, hiustenlähtö on pysyvää. Jos hiustenlähtöön ei liity karvatuppien surkastumista, hiustenlähtö on väliaikaista.

Naisten hiustenlähtö poikkeaa miesten hiustenlähdöstä.  Naisilla hiukset ohenevat eniten päälaelta. Ohimoalueet ja hiusraja säilyvät usein hiustenlähdönkin aikana entisenlaisina. Naisilla hiustenlähtöön ei liity myöskään ihon arkuutta yhtä usein kuin miehillä. Myös täydellinen kaljuuntuminen on naisilla huomattavasti harvinaisempaa kuin miehillä.

Hiustenlähdön voi todeta melko luotettavasti kotona tukistustestin avulla: Tukista itseäsi hellävaraisen napakasti takaraivolta, päälaelta, ohimoilta ja otsalta. Laske, kuinka monta hiusta sormiesi väliin jää kullakin alueella. Jos joltain alueelta hiuksia irtoaa viisi tai enemmän, kyse voi olla hiustenlähdöstä.

Naisten hiustenlähtöä voidaan hoitaa tehokkaasti, kun hoito aloitetaan heti oireiden alettua.

Syyt

Mistä naisten hiustenlähtö johtuu?

 • Perintötekijät

  Perinnöllisestä hiustenlähdöstä on yleensä kyse, jos hiukset alkavat harveta päälaelta ja ohimoilta ja jos hiustenlähtö ajoittuu 30–55 ikävuoden tietämille.

  Perinnöllinen hiustenlähtö hiipii naisen elämään hiljalleen: hiustenlähtö on hidasta, hiuksia lähtee tietyiltä alueilta tasaisesti eivätkä alueet kaljuunnu täysin. 

  Naisten perinnöllinen hiustenlähtö muistuttaa miesten perinnöllistä kaljuuntumista, mutta naisilla täysin kalju päälaki on harvinainen.

  Perinnöllistä hiustenlähtöä voi hoitaa. Hoito kannattaa aloittaa heti ensimmäisten oireiden havaitsemisen jälkeen.

 • Ikääntyminen

  Ikämuutokset näkyvät myös hiuksissa. Yleensä nainen huomaa hiusten ohenemisen viimeistään 60 ikävuoden paikkeilla.

  Vuosien kuluessa hiusten määrä pienenee, olemassa olevat hiukset ohenevat, hiusten luonnolliset kasvuvaiheet lyhenevät ja lepovaiheet pitenevät. Nämä hiusten ja hiuspohjan muutokset johtuvat lähinnä estrogeenitoiminnan muutoksista, eikä näitä muutoksia pidetä aina varsinaisena hiustenlähtönä.

  Hiusten ikääntymismuutoksia hoidettaessa tärkeää on välttää kemiallisia käsittelyjä mahdollisimman paljon. Lisäksi on hyvä panostaa hiusten kasvuvaiheen stimulointiin erilaisin toimenpitein.

 • Sairaudet

  Pälvikaljuus on autoimmuunisairaus, jonka syntysyyt ovat osittain tuntemattomat. Pälvikalju alkaa yleensä yllättäen: hiuspohjaan ilmestyy läiskittäisiä kaljuja alueita, joiden läpimitta voi olla muutamia senttimetrejä.Ennen varsinaista hiustenlähtöä kaljuuntuva alue saattaa kutista tai nipistellä.

  Pälvikalju ei ole pysyvä ilmiö. Kaljuuntuvalle alueelle kasvaa lähes aina uusia hiuksia kaljuuntumista seuraavien kuukausien kuluessa. Toisaalta samaan aikaan päänahkaan saattaa ilmestyä uusia kaljuja läiskiä. Pälvikalju voi toistua naisen elämän aikana useita kertoja. Pälvikaljua epäilevän naisen on hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle. Ongelmaa hoidetaan jonkin verran reseptilääkkeillä.

  Hiustenlähtö voi olla myös muun sairauden oire. Esimerkiksi erilaiset ihottumat saattavat häiritä hiustenkasvua. Näissä tapauksissa sairaus näkyy muuallakin kuin hiuksissa. Tällöin hiustenlähtöä hoidetaan hoitamalla sairautta. Kun sairaus on saatu kuriin, loppuu myös hiustenlähtö.

 • Telogeeninen hiustenlähtö

  Joskus hiustenlähdön syyksi paljastuu lepovaiheen pitkittyminen. Osa hiustupista siirtyy lepovaiheeseen normaalia aikaisemmin, ja lepovaiheen pitkittyessä hiuksia alkaa tippua runsaasti. Lepovaiheen pitkittyminen johtuu usein voimakkaasta stressistä tai infektiosta. Jopa laihdutuskuuri saattaa aiheuttaa tämäntyylistä hiustenlähtöä. 

  Lepovaiheen pitkittymisestä johtuvaa hiustenlähtöä kutsutaan myös telogeeniseksi hiustenlähdöksi (telogeenivaihe: lepovaihe).

  Telogeeninen hiustenlähtö selittää esimerkiksi raskauden jälkeiset hiusongelmat. Raskauden aikana hiusten nomaali kasvusykli häiriintyy, ja lepovaihe alkaa vasta raskauden jälkeen, viivästyneenä ja normaalia voimakkaampana.

  Telogeenista hiustenlähtöä hoidetaan biotiinia sisältävillä lisäravinteilla ja pistoshoidoilla, joissa niissäkin tehoaineena toimii usein biotiini.

HOITO

Naisten hiustenlähtöä voidaan hoitaa, kun hiustenlähdön syyt selvitetään ja oikeansuuntainen hoito aloitetaan tarpeeksi aikaisin.

 • Maksuton konsultaatio

  Mikäli hiustenlähtö mietityttää ja etsit ei-kirurgisia ratkaisuja ongelmaasi, voit lähteä liikkeelle konsultaatiosta, joka ei sido sinua mihinkään.

  Tarjoamme konsultaatiovastaanottoja kaikilla klinikoillamme: Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella ja Turussa.
  Myös kuvakonsultaatiot onnistuvat.

  Kaikki konsultaatiomme ovat maksuttomia. Konsultaatiossa käymme läpi kaikki erilaiset hoitomuodot hinta-arvioineen. Sinun ei tarvitse tietää itse ratkaisuja tai tuntea toimenpidevaihtoehtoja. Me ammattilaiset olemme sinua varten.

 • Ruokavalio

  Puutteellinen ruokavalio voi aiheuttaa hiustenlähtöä tai ainakin pahentaa sitä. Joskus hiustenlähdön takaa löytyy raudanpuuteanemiaa. Hiustenlähdöstä huolestuneen kannattaakin huolehtia ruokavalion terveellisyydestä:

  • tarpeeksi proteiinia (liha, kala, pähkinät, kananmunat, pavut)
  • Tarpeeksi rautaa (lihaa, pinaattia, linssejä)
  • Tarpeeksi C-vitamiinia raudan imeytymiseen (sitrushedelmät, tuoreet marjat)
  • Hyvät rasvat (kala)
  • Tarpeeksi A-vitamiinia (porkkanat, oranssit paprikat)
  • Tarpeeksi biotiinia (munankeltuaiset, soija)

  Joskus terveellistä ruokavaliota voi täydentää ravintolisillä. Erilaisten luontaistuotteiden kanssa on kuitenkin syytä olla terveen varovainen. Esimerkiksi rasvaliukoisten vitamiinien liikakäyttö saattaa aiheuttaa ikäviäkin yllätyksiä.  Ravintolisien käytöstä on hyvä keskustella terveysalan ammattilaisen kanssa.

 • Esteettinen lääketiede

  • PRP-hoito stimuloi hiustenkasvua monella tavalla. Se lyhentää lepovaihetta, tervehdyttää hiuspohjan ihoa ja hiusnystyjä sekä estää hiusnystyjen surkastumista. PRP-hoidolla voidaan pysäyttää hiustenlähtö. Jos pää on kokonaan kaljuuntunut, PRP-hoito tulee luultavasti liian myöhään.
  • Matalan tason laserhoidot auttavat naisten hiustenlähtöön.

  PRP-hoito tehdään sarjahoitona, yleensä kolme kertaa muutaman viikon välein.

 • Lääkkeet

  • Rauta. Naisten hiustenlähdön taustalta löytyy monesti raudanpuutetta. Jos lääkäri toteaa raudanpuutteen, rautapitoisuudet nostetaan nauttimalla rautavalmisteita ohjeen mukaan.
  • Päänahkaan jätettävä minoksidiili (esim. kauppanimi Rogaine ja sen rinnakkaisvalmisteet) tehoaa etenkin naisten hiustenlähtöön, kun lääkettä malttaa käyttää ohjeenmukaisesti useiden kuukausien ajan, mieluiten jatkuvasti. Minoksidiilivalmisteet eivät ole reseptilääkkeitä.
  • Joskus lääkäri voi määrätä naiselle antiandrogeenivalmisteita. Näiden avulla voidaan vähentää mieshormonien sitoutumista ja hormonisynteesiä, jolloin hiustenlähtö pysähtyy ja uusien hiusten kasvaminen käynnistyy. Antiandrogeenivalmisteilla on sivuvaikutuksia, jotka saattavat estää lääkkeen käyttämisen. Näitä sivuvaikutuksia ovat esim. masennus, väsymys, sukupuolivietin katoaminen ja painonnousu.
 • Pese ja hoida

  Hiustenlähtö voi kiihtyä, jos hiukset ja päänahka altistetaan voimakkaille kemikaaleille. Kun hiuksia lähtee normaalia enemmän, onkin syytä lykätä kaikkia kemiallisia käsittelyjä, esimerkiksi värjäyksiä ja permanentteja.

  Toisaalta fysikaalinenkin rasitus voi aiheuttaa häiriöitä. Esimerkiksi liian tiukat kampaukset ja jatkuva kovakourainen harjaus saattavat aiheuttaa hiustenlähtöä.

  Hiuksia kannattaa hoitaa hellävaraisesti. Pesua ei pidä vältellä, vaikka pesun jälkeen hiuksia tuntuukin irtoavan tavallista enemmän. Hiuspohjan likaisuus ei tee hiustenkasvulle hyvää. 

Miesten hiustenlähtö

Miehellä hiustenlähtö saattaa alkaa jo ennen 20-vuotispäiviä. Noin puolet 50-vuotiaista miehistä on kaljuuntunut ainakin hieman. Suurin osa miesten hiustenlähdöstä on geneettistä. Esimerkiksi suomalaisista valtaosalla on perimässään androgeneettisen kaljuuntumisen geenejä.

Miesten hiustenlähtö poikkeaa naisten hiustenlähdöstä. Miehillä hiustenlähtö alkaa keskimäärin aiemmin kuin naisilla. Kaljuuntuminen alkaa ohimoilta tai päälaelta, ja usein päälaki kaljuuntuu jossain vaiheessa kokonaan. Korvien ympäriltä ja takaraivolta kaljuuntuminen on harvinaista, mutta näilläkin alueilla hiukset ohenevat.

Hiustenlähdön voi todeta melko luotettavasti kotona tukistustestin avulla: Tukista itseäsi hellävaraisen napakasti päälaelta, ohimoilta ja otsalta. Laske, kuinka monta hiusta sormiesi väliin jää kullakin alueella. Jos joltain alueelta hiuksia irtoaa viisi tai enemmän, kyse voi olla hiustenlähdöstä.

Miesten hiustenlähtöä voidaan hoitaa tehokkaasti, kun hoito aloitetaan heti oireiden alettua.

Syyt

Miesten hiustenlähtö on suurimmaksi osin perinnöllistä. Joskus kaljuuntumisen taustalta voi löytyä myös sairauksia tai ravintoainepuutoksia.

 • Perinnöllinen kaljuuntuminen

  Androgeneettinen kaljuuntuminen eli perinnöllinen miestyyppinen hiustenlähtö selittää suurimman osan miesten hiustenlähdöstä. Androgeneettinen kaljuuntuminen alkaa usein jo nuorella iällä. Hiusraja alkaa nousta ohimoilla, ja päälaen hiukset harventuvat.

  Joskus miestyyppinen hiustenlähtö oireilee vain ohimoilla tai päälaella, joskus molemmilla alueilla.

  Androgeneettisestä kaljuuntumisesta kärsivän miehen on syytä pestä hiuksensa päivittäin. Ainakin kerran viikossa pesu tehdään hilsesampoolla. Huolellisella hiustenpesulla säädellään päänahan mikrobimääriä ja ehkäistään tulehdustiloja.

 • Sairaudet

  Pälvikaljuus on autoimmuunisairaus, jonka seurauksena elimistö alkaa hylkiä omia karvojaan. Pälvikaljun syntysyyt ovat osittain tuntemattomat. Vaiva alkaa yleensä yllättäen: hiuspohjaan ilmestyy läiskittäisiä kaljuja alueita, joiden läpimitta voi olla muutamia senttimetrejä.Ennen varsinaista hiustenlähtöä kaljuuntuva alue saattaa kutista tai nipistellä. Yhtä aikaa mies voi huomata muutoksia myös kynsissään.

  Pälvikalju ei ole pysyvä ilmiö. Kaljuuntuvalle alueelle kasvaa lähes aina uusia hiuksia kaljuuntumista seuraavien kuukausien kuluessa. Toisaalta samaan aikaan päänahkaan saattaa ilmestyä uusia kaljuja läiskiä. Pälvikalju voi toistua miehen elämän aikana useita kertoja.

  Pälvikaljua epäilevän miehen on hyvä varata aika lääkärin vastaanotolle. Ongelmaa hoidetaan jonkin verran reseptilääkkeillä.

  Hiustenlähtö voi olla myös muun sairauden oire. Esimerkiksi erilaiset ihottumat saattavat häiritä hiustenkasvua. Näissä tapauksissa sairaus näkyy muuallakin kuin hiuksissa. Tällöin hiustenlähtöä hoidetaan hoitamalla sairautta. Kun sairaus on saatu kuriin, loppuu myös hiustenlähtö.

HOITO

Miesten hiustenlähtöä voidaan hoitaa, kun hiustenlähdön syyt selvitetään ja oikeansuuntainen hoito aloitetaan tarpeeksi aikaisin. Kaljuuntumista ei voida täysin parantaa, mutta hiustenlähtö voidaan pysäyttää.

 • Maksuton konsultaatio

  Mikäli hiustenlähtö mietityttää ja etsit ei-kirurgisia ratkaisuja ongelmaasi, voit lähteä liikkeelle konsultaatiosta, joka ei sido sinua mihinkään.

  Tarjoamme konsultaatiovastaanottoja kaikilla klinikoillamme: Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella ja Turussa.
  Myös kuvakonsultaatiot onnistuvat.

  Kaikki konsultaatiomme ovat maksuttomia. Konsultaatiossa käymme läpi kaikki erilaiset hoitomuodot hinta-arvioineen. Sinun ei tarvitse tietää itse ratkaisuja tai tuntea toimenpidevaihtoehtoja. Me ammattilaiset olemme sinua varten.

 • Kotihoito

  RUOKAVALIO

  Puutteellinen ruokavalio voi aiheuttaa hiustenlähtöä tai ainakin pahentaa sitä. Hiustenlähdöstä huolestuneen kannattaakin huolehtia ruokavalion terveellisyydestä:

  • tarpeeksi proteiinia (liha, kala, pähkinät, kananmunat, pavut)
  • Tarpeeksi rautaa (lihaa, pinaattia, linssejä)
  • Tarpeeksi C-vitamiinia raudan imeytymiseen (sitrushedelmät, tuoreet marjat)
  • Hyvät rasvat (kala)
  • Tarpeeksi A-vitamiinia (porkkanat, oranssit paprikat)
  • Tarpeeksi biotiinia (munankeltuaiset, soija)

  Joskus terveellistä ruokavaliota voi täydentää ravintolisillä. Erilaisten luontaistuotteiden kanssa on kuitenkin syytä olla terveen varovainen. Esimerkiksi rasvaliukoisten vitamiinien liikakäyttö saattaa aiheuttaa ikäviäkin yllätyksiä.

  Ravintolisien käytöstä on hyvä keskustella terveysalan ammattilaisen kanssa.

 • Esteettinen lääketiede

  • PRP-hoito stimuloi hiustenkasvua monella tavalla. Se lyhentää lepovaihetta, tervehdyttää hiuspohjan ihoa ja hiusnystyjä sekä estää hiusnystyjen surkastumista. PRP-hoidolla voidaan pysäyttää hiustenlähtö. Jos pää on kokonaan kaljuuntunut, PRP-hoito tulee liian myöhään.

  Sekä PRP-hoito tehdään sarjahoitona, yleensä kolme kertaa muutaman viikon välein.

 • Lääkkeet

  • Päänahkaan jätettävä minoksidiili (esim. kauppanimi Rogaine ja sen rinnakkaisvalmisteet) tehoaa 5-prosenttisena miesten hiustenlähtöön, kun lääkettä malttaa käyttää ohjeenmukaisesti useiden kuukausien ajan, mieluiten jatkuvasti. Minoksidiilivalmisteet eivät ole reseptilääkkeitä.
  • Päänahkaan jätettävä ketokonatsoli (esim. kauppanimi Nizoral) vähentää minoksidiilin aiheuttamaa ihoärsytystä sekä saattaa stimuloida uusien hiusten kasvua.
  • Finasteridi ja dutasteridi ovat suun kautta otettavia reseptivalmisteita, joita voivat käyttää vain miehet. Valmisteet ovat tehokkaita, ja ne pysäyttävät hiustenlähdön jopa 90 prosentilla käyttäjistä.Finasteridi ja dutasteridi vaativat kuitenkin jatkuvaa käyttöä, ja niillä on joitakin ikäviksi koettuja sivuvaikutuksia: masennusta, erektiohäiriöitä ja rintojen kasvua.
 • Pese ja hoida

  Hiustenlähtö voi kiihtyä, jos päänahassa on liikaa mikrobeja ja niiden aiheuttamaa tulehdusta. Hiustenpesua ei pidä vältellä, vaikka pesun jälkeen hiuksia tuntuukin irtoavan tavallista enemmän.

  Hiukset pestään päivittäin hyvällä sampoolla. Kerran tai kaksi kertaa viikossa on hyvä käyttää ketokonatsolia sisältävää hilsesampoota, joka lisää erään tutkimuksen mukaan hiustenkasvua.

  Stressi lisää usein hiustenlähtöä. Stressin välttäminen ja rentoutuminen ovat osa hiustenlähdön laadukasta kotihoitoa.

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon

Valitse aluksi itsellesi sopiva konsultaatiomuoto:

1. Kuvakonsultaatio – lähetä kuvasi ammattilaistemme arvioitavaksi.
2. Klinikkakonsultaatio — keskustele ammattilaisemme kanssa klinikalla.

© Copyright - Nordic Med Spa