Couperosa

Couperosa tarkoittaa kasvojen ihon punoitusta lähinnä poskien ja nenän alueilla. Couperosaihossa verisuonien kimmoisuus on heikentynyt. Pintaverisuonet laajentuvat nopeasti, mutta niiden palautuminen laajenemisen jälkeen on hyvin hidasta. Iho lehahtaa punaiseksi herkemmin ja pidemmäksi aikaa kuin normaali, terve iho.

Alkuvaiheessa couperosa oireilee ohimenevänä punoitteluna. Myöhemmin punoitus muuttuu usein jatkuvaksi ja pysyväksi olotilaksi. Iho tuntuu kireältä. Sitä polttelee ja pistelee.

Couperosaihoa kannattaa hoitaa ja suojata hyvin, koska hoitamaton couperosa saattaa kehittyä ruusufinniksi (rosacea).

Couperosa

Mistä on kysymys?

Couperosa ei ole ihosairaus vaan ennemminkin kosmeettinen ongelma, joka saattaa hoitamattomana edetä ruusufinniksi saakka. Punoituksen ja kuumotuksen syinä ovat pysyvästi laajentuneet pintaverisuonet, jotka saattavat näkyä ihon pinnan läpi hämähäkinverkkomaisina muodostelmina.

Couperoottista ihoa hoidettaessa pyritään vahvistamaan pintaverisuonien seinämiä. Lisäksi elimistöä suojataan niiltä tekijöiltä, jotka pahentavat ihon punoitusta ja kuumotusta. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi mausteiset ruoat, kahvi, alkoholi ja äärilämpötilat.

Hämähäkkisuonia voidaan myös poistaa. Tällöin häviää myös osa couperosaan liittyvistä ongelmista.

Tunnistaminen

Hetkellinen punastuminen ja kasvojen kuumotus ovat kehon luonnollisia reaktioita esimerkiksi pakkasella, helteellä tai urheilusuorituksen yhteydessä. Punaiseksi lehahtaminen ei siis ole aina couperosan oire.

Jos kasvojen punoitus on jatkuvaa ja pysyvää, ihoon on muodostunut hämähäkkisuonia tai jos ihminen lehahtaa punaiseksi useita kertoja päivässä, kyse saattaa olla couperosasta.

Couperosaa vai normaalia elämää?

 • Normaali punastuminen: Punastuminen ja ihon punoitus kuuluvat ihmisen normaaliin elämään. Esimerkiksi hermostumisen, jännittämisen tai nolostumisen yhteydessä lähes jokainen meistä punastuu. Samoin on täysin normaalia, jos iho punoittaa hikiliikuntaa harrastettaessa.
 • Couperosa: Couperosa-ihon punoitus johtuu pintaverisuonien heikentyneestä toiminnasta ja pinnallisten suonien katkeilusta. Iho lehahtaa punaiseksi päivittäin, esimerkiksi ruokailujen ja kahvittelun yhteydessä.
 • Teleangiektasia: Hämähäkinverkkomaiset tai pistemäiset, pienet pintasuonimuodostelmat, jotka kuultavat ihon läpi. Näitä on usein nenässä, nenänpielissä ja poskissa.

SYYT

Mistä couperosa johtuu?

 • Geenit

  Couperosan kaikkia syitä ei tunneta. Kyseessä on kuitenkin todennäköisesti perinnöllisestä kosmeettisesta ongelmasta, joka vaivaa jonkin verran enemmän naisia kuin miehiä.

  Couperosa-ihon ongelmat saattavat korostua hormonitoiminnan muuttuessa. Usein couperosaan liittyvä lehahtelu ja myös hämähäkkisuonien muodostuminen lisääntyvät vaihdevuosien aikana.

 • Laukaisevat tekijät

  Punaiseksi lehahtamiseen liittyy usein tiettyjä laukaisevia tekijöitä.

  • Nopeat lämpötilanvaihtelut
  • Stressi
  • Alkoholin nauttiminen, tupakointi
  • Kuumat juomat ja mausteiset ruoat
  • Osa kosmetiikkatuotteista

Couperosaihon hoitaminen

Kotihoito, medikaalinen ihonhoito, esteettiset toimenpiteet

 • Maksuton konsultaatio

  Mikäli couperosa tai muut iho-ongelmat mietityttävät ja etsit ratkaisuja esteettiseen ongelmaasi, voit lähteä liikkeelle konsultaatiosta, joka ei sido sinua mihinkään.

  Tarjoamme konsultaatiovastaanottoja kaikilla klinikoillamme: Helsingissä, Hyvinkäällä, Tampereella ja Turussa.
  Myös kuvakonsultaatiot onnistuvat.

  Kaikki konsultaatiomme ovat maksuttomia. Konsultaatiossa käymme läpi kaikki erilaiset hoitomuodot hinta-arvioineen. Sinun ei tarvitse tietää itse ratkaisuja tai tuntea toimenpidevaihtoehtoja. Me ammattilaiset olemme sinua varten.

 • Ihon kotihoito

  Couperosaihoa hoidetaan suojaamalla ihoa ja koko elimistöä.

  • Valitse ihotyypille sopivat puhdistus- ja hoitotuotteet. ZO-sarjan Rozatrol sopii couperosaiholle erinomaisesti. Suosi yksinkertaisia, hellävaraisia ihonhoitorutiineja ja muutamia luottotuotteita, jotka olet havainnut hyväksi ihollesi.
  • Syö kasviksia, etenkin vihanneksia. Vältä mausteisia ruokia ja alkoholia. Testaa salviaa; se saattaa ehkäistä ihon punoitusta.
  • Suojaa ihosi auringolta ja pakkaselta.
 • Medikaalinen ihonhoito

  • ZO Skin Health -sarjasta löytyy useita tuotteita, joiden avulla couperosaihon ongelmat saadaan kuriin. Couperoottinen iho ärtyy tavallista herkemmin, minkä vuoksi ZO-kotihoitotuotteiden käyttö on aina aloitettava maksuttoman ZO-konsultaation kautta.
  • ZO-kasvohoidoista Ultra Hydration Treatment ja Invisapeel + Resurfacing sopivat hyvin myös herkälle ja couperoottiselle iholle.
 • Medikaalinen ihonhoito ja esteettiset toimenpiteet

  • Plasma Pen sopii couperosaihon hoitamiseen ja hämähäkkisuonien poistamiseen, jos ihon värisävy on vaalea tai melko vaalea.
  • Tehokkaimman avun tuo IPL-valoimpulssihoito, joka tehdään sarjana.
  • Couperosaihon tasapainottaminen ja rauhoittaminen vaativat kärsivällisyyttä ja usein myös eri hoitomuotojen yhdistelyä.

Ruusufinni

Couperosa saattaa kehittyä ruusufinniksi (rosacea), johon liittyy punoituksen ja hämähäkkisuonien lisäksi näppylöitä ja märkäpäitä. Ruusufinni saattaa oireilla myös silmissä esimerkiksi tulehduksina ja kuivasilmäisyytenä. Joskus harvoin ruusufinniin liittyy talirauhasten ja sidekudoksen liikakasvua, useimmiten nenässä.

Ruusufinni on krooninen, todennäköisesti perinnöllinen ihosairaus. Sitä ei voi parantaa, mutta sen oireet voidaan pitää kurissa oikeanlaisen ihonhoidon avulla.

Oireet

Hoitamattomana couperosa saattaa kehittyä ruusufinniksi eli rosaceaksi. Ruusufinni oireilee seuraavilla tavoilla:

 • Kasvojen punoitus. Ruusufinni aiheuttaa pysyvää punoitusta kasvojen keskiosissa. Punoitus johtuu pintaverisuonien laajenemisesta ja katkeilusta.
 • Märkärakkulat. Ruusufinni oireilee näppylöinä ja märkärakkuloina. Iho on arka, ja se kuumottaa.
 • Silmäongelmat. Ruusufinniin liittyy usein silmien kuivuutta, punaisuutta ja turvotusta.
 • Suurentunut nenä. Ajan myötä ruusufinni saattaa paksuntaa nenän ihoa huomattavasti. Syntyy rinofyyma eli muhkuranenä. Rinofyymaa esiintyy yleensä vain miehillä.

Hoito

Ruusufinnin itsehoito muistuttaa couperosaihon hoitamista. Iho suojataan auringolta ja sellaisilta tekijöiltä, jotka pahentavat oireilua.

Jos ruusufinni ei pysy kurissa kotikonstein, on syytä varata aika lääkärin vastaanotolle. Ratkaisevan avun voi saada esimerkiksi IPL-sarjahoidosta.

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon

Valitse aluksi itsellesi sopiva konsultaatiomuoto:

1. Kuvakonsultaatio – lähetä kuvasi ammattilaistemme arvioitavaksi.
2. Klinikkakonsultaatio — keskustele ammattilaisemme kanssa klinikalla.

© Copyright - Nordic Med Spa