Ihonhoito talvella
10 kysymystä
Suomen talvi on ankara iholle. Ulkona ihoa purevat pakkanen ja tuuli, sisällä keskuslämmitys ja kuiva ilma. Maskit ovat tänä talvena tuoneet lisähaasteensa ihonhoitoon.
Jos ihonhoito talvella kiinnostaa, tämä blogipostaus on sinua varten. Tekstiin on kerätty kymmenen kinkkistä ihonhoitokysymystä eri-ikäisiltä asiakkailtamme. Kysymyksiin vastaa kosmetologi–sairaanhoitaja Ninia Nyman.
Kosmetologi, sairaanhoitaja Ninia Nyman työskentelee Helsingin ja Hyvinkään Nordic Med Spalla. Hän tekee esteettisten toimenpiteiden lisäksi medikaalisia kasvohoitoja, ja hänen repertuaariinsa kuuluvat muun muassa ZO-kasvohoidot, ihon kotihoito-ohjelmien suunnittelut sekä dermaplaning-, mikroneulaus- ja kuorintahoidot.
Ninia uskoo dermatologi Zein Obagin kulttimainetta saavuttaneeseen ihonhoitofilosofiaan, jota on esitelty mm. Iltalehdessä.
”Ihonhoidon ydintavoite on tervehdyttää iho. Terve iho korjaa itse itseään. Se näyttää ja tuntuu hyvältä. Terveen ihon saavuttaminen on mahdollista kaikenikäisille ihmisille sukupuolesta, ihonväristä, ihotyypistä tai ihon kunnosta huolimatta”, Ninia toteaa.
Miksi iho oireilee?
Talvella monen suomalaisen iho kuivuu ja muuttuu karheaksi, jopa hilseileväksi. Iho näyttää ja tuntuu erilaiselta kuin kesällä: Se on samea ja elottoman näköinen. Posket ja nenä saattavat punoittaa. Vaikka ihon pinta kuivuu, myös epäpuhtauksia saattaa syntyä aivan eri tavalla kuin muina vuodenaikoina.
”Kasvohoitoja tehdessäni huomaan, kuinka talvi-iho oireilee. Normaalisti pehmoinen iho saattaa talvella olla hyvin karhea. Puhdistustuotteet vain pyörivät ihon pinnalla, eikä ennen happokuorintaa mikään tunnu imeytyvän ihoon.”
(Ninia Nyman)
Talvi näkyy ja tuntuu melkein jokaisen ihossa. Sekä kuivalla että rasvaisella ihotyypillä on talvella omat ongelmansa. Myös couperosa näkyy ja tuntuu talvella eri tavoin kuin kesällä.
Lähtökohtaisesti suurimman haasteen talvi-ilmasto aiheuttaa kuivalle, herkistyneelle iholle, jonka oma suojakerros – läpäisyeste – ei ole kunnossa. Kun ihon oma suojakerros heikentyy, kosteus haihtuu ihon pinnan läpi ja ihoon pääsee vahingollisia aineita. Ihon oma suojakerros ”vuotaa”, ja talven viimat ja pakkaset pääsevät tekemään kaikki tuhonsa ihon sisällä.
Toisalta myös rasvoittuva ihotyyppi voi oireilla talvella, semminkin jos kotihoitotuotteet on väärin valittu. Ihon pinta karheutuu, eikä tali pääse erittymään normaalisti vaan jää tukkimaan huokosia aiheuttaen finnejä ja muita rasvaisen ihon spesiaaliongelmia.
”Tänä talvena maskit ovat tuoneet lisähaasteita ihonhoitoon. Jos iho on kuiva, maskin sisällä pyörivä kosteus kuivattaa sitä entisestään. Jos iho on rasvainen, se saattaa maskin alla tuottaa talia ylenmäärin. Couperosakin ärhäköityy usein maskin alla”, Ninia kertoo.
Ninian mukaan kyse on lähes aina ihon suojakerroksen vaurioista. Ihon oma suojakerros muodostuu muun muassa rasvaliukoisista aineista. Kun suojakerros toimii huonosti, kaikki ongelmat pahenevat. Kuiva iho kuivuu entisestään. Rasvainen iho pyrkii korjaamaan tilannetta tuottamalla lisää rasvaa.
”Jos iho on kuiva ja karhea tai talviakne rehottaa, ihon oma suojakerros tulee tervehdyttää. Vain näin saadaan pysyviä tuloksia. Monesti ihmiset käyttävät kamalasti kosteusvoiteita. Kosteuttaminen ei ole läheskään aina oikea ratkaisu”, Ninia huomauttaa.
Suomalainen ei keskimäärin ole kovin ahkera kasvohoidoissa kävijä. ZO-hoitoja suositellaan tehtäväksi kuukausittain. Kerran kuussa kosmetologilla käyminen – vaikkapa sitten korona-ajan ulkopuolellakin – on monelle vieras ajatus.
”Suosittelisin kuitenkin, että luottokosmetologin hoitotuolissa käytäisiin ainakin vuodenaikojen vaihtuessa. Silloin ammattilainen olisi koko ajan tukena seuraamassa tilannetta”, Ninia mietiskelee.
ZO-kosmetologin luona käyminen on hyödyllistä tietenkin myös siksi, että kosmetologilla on käytössään kotihoitotuotteita vahvempia hoitotuotteita. Näiden avulla ihon kotihoito saa kosmetologin vastaanotolta kunnon buustia.
Ammattilainen räätälöi hoidon aina ihotyypin ja ihon senhetkisen tilan sekä ihonhoidollisten tavoitteiden mukaan. Ninia aloittaa uuden asiakkaan kanssa usein ZO Stimulator Treatmentilla, jonka avulla hän saa hyvän tuntuman uuden asiakkaan ihoon. Hoidon jälkeen iho on entistä valmiimpi vastaanottamaan myös kotihoitoa.
Asiakkaan ei tarvitse olla perillä hoitojen yksityiskohdista tai valita hoitoa itse.
Ihonhoidossa on oltava tunnollinen, mutta toisaalta tuloksia ei tarvitse odottaa kuukausitolkulla. Jos uusi ihonhoitotuote ei tehoa neljän ensimmäisen käyttöviikon aikana, tuloksia on turha jäädä odottelemaan kovin pitkäksi aikaa.
”Ihon uusiutumiskierto kestää 28–30 päivää. Tässä ajassa näkee, onko ihonhoitotuotteet ja -rutiinit valittu oikein. Jos budjetti on rajallinen, suosittelen satsaamaan Getting Skin Ready -tuotteisiin. Näillä pääsee testaamaan ZO-ohjelmaa.”
Kuvat voit lähettää myös sähköpostitse
(konsultaatio@nordicmedspa.fi).
Konsultaatio on maksuton, eikä se sido sinua mihinkään.